Черен списък: 14 марки мамят с евтино сирене

 

Някои производители на сирене отново се изтарикатиха. Този път вместо палмова мазнина пълнят продуктите с вода над максимално допустимото количество. От Асоциация „Активни потребители“ са изследвали 30 проби краве сирене. Резултатът е шокиращ - в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установена над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%, при максималните 54% според БДС.  

 

Сиренето е закупено на произволен принцип през месец юли от търговски обекти в градовете Пловдив, София, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. В „черния списък“ на свръх водните сирена влизат следните търговски марки: „Белииса“, „Калипетрово“, два вида „Булгарче“, „Карола“, два вида „Наборь“, „Каракачанка“, „Кала“, „Лудогорско“, „Милк/Ферия“, „Лудогорски дар“, „Милея“, „Камелия“, „Ралер“ и „Етър“.

От "Активни потребители" обобщават, че с настоящото изследване се доказва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на палмово масло. През годините Асоциацията е изследвала различни показатели в сирената, включително и водното съдържание. През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. -  42%, а през 2016 е 27,8%.

Трикове за задържане на вода:

Технологични

Това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин се постига драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали

Такива са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост, но се прилагат и от производители, искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати

При производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим, вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансглутаминазата, образно казано, омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продуктът става механично по-здрав и задържа повече вода, без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. 

Опасности

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продуктите.  

- Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

- В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

- Използваните химикали и ензими за задържане на вода са нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Недоволно

Недоволно

25.08.2020 | 21:56

А защо нищо не пише за палмовото масло и другите вредни съставки...

Отговори
5 0
Христо

Христо

25.08.2020 | 08:53

Списъка с производителите можете да го намерите в публикации на други медии. Интересното обаче е , че тези "Активни потребители" не са закупили и изследвали сирената продавани в "ЛИДЛ" , "МЕТРО" и "КАУФЛАНД" . Може би там всички сирена отговарят по БДС, ама друг път.

Отговори
26 1
Елена

Елена

24.08.2020 | 19:34

Има си достатъчно институции, които да проверяват и санкционират, но за съжаление не си вършат добре работата!

Отговори
33 2
Възмутева

Възмутева

24.08.2020 | 19:28

Никъде не можах да прочета имената на фирмите, произвеждащи некачествено сирене. Защо написалата статията не е дала най-важната информация - имената на тези фирми. Тогава потребителите сами ще ги изхвърли от пазара. Първата мисъл при прочитането на написаното в статията без конкретни имена е, че информация не е вярна.

Отговори
27 1
Айсел

Айсел

25.08.2020 | 22:13

Защото не е разрешено. Може да я съдят.

Отговори
1 0
Шопендар

Шопендар

24.08.2020 | 15:13

Никъде не прочетох какво прави държавата за да се спазва БДС,досега само се констатират нередности,от които е зависимо здравето на народа

Отговори
51 3
Кирил

Кирил

24.08.2020 | 13:52

Тюх! Вместо да се гордеем с бациликус булгарикус се агитираме да купуваме вносни млечни продукти.Само президентска република.Ама президент с яка дрянова тояга в ръка.

Отговори
49 23
Тото

Тото

24.08.2020 | 15:28

И с юмрук ли?

Отговори
18 11
Катя Петрова

Катя Петрова

24.08.2020 | 12:43

Купувайте само вносни сирена, там знаете точно какво има! Българските производители, щом мамят да го духат!

Отговори
54 19
Pete

Pete

24.08.2020 | 13:13

За съжаление така е. Тези измамници да фалират. Купувам само гръцко сирене.

Отговори
48 11
Млекар

Млекар

24.08.2020 | 15:23

Работя в тая сфера и съм наясно с нещата не отричам че не се правят простотии с цел печалба (особенно големите фирми с наложени имена) но не съм съгласен описаното по горе в статията не разбирам защо хора които не са наясно тръгват да обясняван технология която няма вищо общо с действителноста канто може с две думи високо водно и толкова а колкото до вносните продукти работил съм и в чужбина (специално в тоя бранш) и там правят също като тук.

Отговори
30 12
ЗА СПРАВКА ОМК!

ЗА СПРАВКА ОМК!

24.08.2020 | 18:18

Pete -купуваш Българско сирене колкото и да ти се не вярва! Просто гърците държат една част от пазара на производство тук! Изнасяме си го съвсем законно! Истинското сирене в магазините е над 15лв. при цена от 10лв от производителя и изкупна цена на млякото от 0,49лв.литъра....но в производствения процес са необходими с тонове на ден! Или казано просто и ясно ...хапваме лайна на висока цена!

Отговори
27 1
Азибо

Азибо

25.08.2020 | 09:04

Демокрацията показа какви са хората измамници бездушни и чесни

Отговори
10 2
Кирил

Кирил

24.08.2020 | 11:48

А сега де! БДС има а БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ няма.Ами за това има протести.Бойко Борисов не умее да накара държавните служители да изпълняват своите задължения.Няма проверки,няма предписания, няма наказания.Виновни сме си ние избирателите че избираме в повечето случаи не подготвени и не патриотично мислещи хора.

Отговори
68 11
Цццц

Цццц

24.08.2020 | 10:58

Коментарите са излишни! Къде е старото БДС, при отклонение, глоба от порядъка на 20, 30 хиляди лева и унищожение на цялата продукция. При второ нарушение 50 хиляди и затваряне на предприятието за 3 месеца, а третия сбогом на бизнеса със сирене. А сега ги глобяват с по 2, 3 хиляди и те си продължават, заигравайки се със здравето на хората.

Отговори
113 5
Анатема и до девето

Анатема и до девето

24.08.2020 | 11:12

БДС го изяде СДС-Чумата. Анатема на Сашо Нереза, на Коня,на Бакъря,на краставия Петко С., на Сулю Паситто ,на преридената Пастирка и на Драгалевския Ай дук,за туй що държавицата ни изкормиха и докараха до тук!

Отговори
73 14
Дядо

Дядо

24.08.2020 | 12:42

И сиренето влиза в носталгията по онова време когато ментета нямаше.Иначе много сте милостиви чак на третия път затваряне,няма втори няма трети от първия път.Само така ще се решат нещата.

Отговори
76 2
Шопендар

Шопендар

24.08.2020 | 14:58

Какво СДС какво герб,има си БДС,който не го спазва ,трябва да се санкционира,има служби които не си вършат работата,те са държавни

Отговори
53 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?