Следвайте ни

Черен списък: 14 марки мамят с евтино сирене

viber icon

 

Някои производители на сирене отново се изтарикатиха. Този път вместо палмова мазнина пълнят продуктите с вода над максимално допустимото количество. От Асоциация „Активни потребители“ са изследвали 30 проби краве сирене. Резултатът е шокиращ - в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установена над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%, при максималните 54% според БДС.  

 

Сиренето е закупено на произволен принцип през месец юли от търговски обекти в градовете Пловдив, София, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. В „черния списък“ на свръх водните сирена влизат следните търговски марки: „Белииса“, „Калипетрово“, два вида „Булгарче“, „Карола“, два вида „Наборь“, „Каракачанка“, „Кала“, „Лудогорско“, „Милк/Ферия“, „Лудогорски дар“, „Милея“, „Камелия“, „Ралер“ и „Етър“.

От "Активни потребители" обобщават, че с настоящото изследване се доказва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на палмово масло. През годините Асоциацията е изследвала различни показатели в сирената, включително и водното съдържание. През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. -  42%, а през 2016 е 27,8%.

Трикове за задържане на вода:

Технологични

Това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин се постига драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали

Такива са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост, но се прилагат и от производители, искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати

При производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим, вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансглутаминазата, образно казано, омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продуктът става механично по-здрав и задържа повече вода, без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. 

Опасности

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продуктите.  

- Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

- В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

- Използваните химикали и ензими за задържане на вода са нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Недоволно

Недоволно

25.08.2020 | 21:56

А защо нищо не пише за палмовото масло и другите вредни съставки...

Отговори
1 0
Христо

Христо

25.08.2020 | 08:53

Списъка с производителите можете да го намерите в публикации на други медии. Интересното обаче е , че тези "Активни потребители" не са закупили и изследвали сирената продавани в "ЛИДЛ" , "МЕТРО" и "КАУФЛАНД" . Може би там всички сирена отговарят по БДС, ама друг път.

Отговори
16 0
Елена

Елена

24.08.2020 | 19:34

Има си достатъчно институции, които да проверяват и санкционират, но за съжаление не си вършат добре работата!

Отговори
25 2
Възмутева

Възмутева

24.08.2020 | 19:28

Никъде не можах да прочета имената на фирмите, произвеждащи некачествено сирене. Защо написалата статията не е дала най-важната информация - имената на тези фирми. Тогава потребителите сами ще ги изхвърли от пазара. Първата мисъл при прочитането на написаното в статията без конкретни имена е, че информация не е вярна.

Отговори
17 1
Айсел

Айсел

25.08.2020 | 22:13

Защото не е разрешено. Може да я съдят.

Отговори
0 0
Шопендар

Шопендар

24.08.2020 | 15:13

Никъде не прочетох какво прави държавата за да се спазва БДС,досега само се констатират нередности,от които е зависимо здравето на народа

Отговори
42 2
Кирил

Кирил

24.08.2020 | 13:52

Тюх! Вместо да се гордеем с бациликус булгарикус се агитираме да купуваме вносни млечни продукти.Само президентска република.Ама президент с яка дрянова тояга в ръка.

Отговори
42 21
Тото

Тото

24.08.2020 | 15:28

И с юмрук ли?

Отговори
12 9
Катя Петрова

Катя Петрова

24.08.2020 | 12:43

Купувайте само вносни сирена, там знаете точно какво има! Българските производители, щом мамят да го духат!

Отговори
45 18
Pete

Pete

24.08.2020 | 13:13

За съжаление така е. Тези измамници да фалират. Купувам само гръцко сирене.

Отговори
40 11
Млекар

Млекар

24.08.2020 | 15:23

Работя в тая сфера и съм наясно с нещата не отричам че не се правят простотии с цел печалба (особенно големите фирми с наложени имена) но не съм съгласен описаното по горе в статията не разбирам защо хора които не са наясно тръгват да обясняван технология която няма вищо общо с действителноста канто може с две думи високо водно и толкова а колкото до вносните продукти работил съм и в чужбина (специално в тоя бранш) и там правят също като тук.

Отговори
24 10
ЗА СПРАВКА ОМК!

ЗА СПРАВКА ОМК!

24.08.2020 | 18:18

Pete -купуваш Българско сирене колкото и да ти се не вярва! Просто гърците държат една част от пазара на производство тук! Изнасяме си го съвсем законно! Истинското сирене в магазините е над 15лв. при цена от 10лв от производителя и изкупна цена на млякото от 0,49лв.литъра....но в производствения процес са необходими с тонове на ден! Или казано просто и ясно ...хапваме лайна на висока цена!

Отговори
20 1
Азибо

Азибо

25.08.2020 | 09:04

Демокрацията показа какви са хората измамници бездушни и чесни

Отговори
5 1
Кирил

Кирил

24.08.2020 | 11:48

А сега де! БДС има а БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ няма.Ами за това има протести.Бойко Борисов не умее да накара държавните служители да изпълняват своите задължения.Няма проверки,няма предписания, няма наказания.Виновни сме си ние избирателите че избираме в повечето случаи не подготвени и не патриотично мислещи хора.

Отговори
60 9
Цццц

Цццц

24.08.2020 | 10:58

Коментарите са излишни! Къде е старото БДС, при отклонение, глоба от порядъка на 20, 30 хиляди лева и унищожение на цялата продукция. При второ нарушение 50 хиляди и затваряне на предприятието за 3 месеца, а третия сбогом на бизнеса със сирене. А сега ги глобяват с по 2, 3 хиляди и те си продължават, заигравайки се със здравето на хората.

Отговори
101 5
Анатема и до девето

Анатема и до девето

24.08.2020 | 11:12

БДС го изяде СДС-Чумата. Анатема на Сашо Нереза, на Коня,на Бакъря,на краставия Петко С., на Сулю Паситто ,на преридената Пастирка и на Драгалевския Ай дук,за туй що държавицата ни изкормиха и докараха до тук!

Отговори
66 12
Дядо

Дядо

24.08.2020 | 12:42

И сиренето влиза в носталгията по онова време когато ментета нямаше.Иначе много сте милостиви чак на третия път затваряне,няма втори няма трети от първия път.Само така ще се решат нещата.

Отговори
67 2
Шопендар

Шопендар

24.08.2020 | 14:58

Какво СДС какво герб,има си БДС,който не го спазва ,трябва да се санкционира,има служби които не си вършат работата,те са държавни

Отговори
43 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?