49

Черен петък е! Магазините за техника гъмжат от купувачи

Познаваме, че идва Коледа по това, че петъците и уикендите стават „черни”. Вlack Friday и  black weekend доскоро бяха запазена марка за американците и западноевропейските страни, но сега шопингът се вихри с пълна сила и у нас. Напук на високите цени и тревожните прогнози, че ни чака тежка зима.

В петъчния ден магазините за техника в Пловдив гъмжат от хора, непривично за делник по никое време. При „Техномаркет” и „Технополис” черният уикенд хваща петък, събота и неделя и е валиден при пазаруване както онлайн, така и във физическите магазини на веригите. И верни на принципа „ръка да пипне, око да види”, кандидат-купувачите се втурнаха по търговските обекти. А там са се постарали да канализират максимално шопинг лудостта. Служители и консултанти има достатъчно, но най-много впечатление прави активността на хората на банковите и небанковите институции, които са готови да сключат бързо договор за стоков кредит. На техните работни места е доста натоварено и дори се натрупват опашки от четирима – петима души, видя „Марица”. Оферират се 0% лихва, 0 такси и съответно 0% годишен процент на разходите при разсрочването на стоки на десет 10 равни вноски.

Намаленията в „Техномаркет” за промоционалния период са до 50 на сто и номиналните отстъпки варират от двайсетина лева при дребните уреди като маши за коса и сешоари до хиляда лева при много скъпите. За пример - комбинирана пералня със сушилня, която в момента се продава за 1229 лева, а цената на доставчика е 1549 лева, или намаление с 320 лева. От стоките за дома на особена почит са именно пералните, съдомиялните, хладилниците  и телевизорите. Сделките ставаха много бързо, защото купувачите се бяха подготвили предварително от онлайн-магазина и доста често от входа излизаше доволен клиент с голям кашон на количка, готов за товарене в личния автомобил. 

На черните петъци обаче голяма част от оборота идва от „невидимите клиенти”, тези, които пазаруват от дивана в къщи в онлайн магазините. Те са доста в час с динамиката на шопинга, защото виждат и сигналните надписи над определени стоки „последни бройки”. Според маркетолози това е безотказен похват, който да подтикне колебаещите се хора към сделка. Любопитна подробност е, че такова съобщение се появи и за най-скъпия телевизор в онлайн магазина на „Техномаркет” -  HISENSE HE100L5 UHD SMART LASER TV. За черния уикенд той се продава на промоционална цена 6699 лева. А редовната му е с хилядарка по-висока – 7699 лева. Предлага се и на изплащане. 


Всъщност, днес и на онлайн шопинг маниаците не им беше лесно. Черният петък в „Технополис” например тръгна с фал старт – сайтът се срина за кратко и показваше само рекламното съобщение, че промоциите на над 3000 продукта до 50% вече са започнали. Поръчки обаче не можеха да се правят. Малко по-късно техническият проблем бе отстранен и бяла и черна техника се купуваха нормално. Онлайн магазинът и на „Зора”, където са обявили „опасно падащи цени” до минус 40 % за дните от 17 до 21 ноември, даде дефект за кратко . По-наблюдателните обаче веднага забелязаха, че намаленията са още по-изгодни. Като например климатик, клас А++, чиято цена е свалена с 41.94 на сто до 749 лева. Отбив от минус 46.3% има и при така модерните прахосмукачки роботи, които за промоционалните дни са на цена от 349 лева, а иначе – на 650 лева.

Моловете щедри на време

При моловете ситуацията е доста по-различна. Те не разчитат на ударно пазаруване в рамките на един конкретен ден или един уикенд, а на истински предколеден шопинг. Правилото при големите търговски центрове е, че колкото повече наближава Коледа, толкова повече се увеличават тълпите. Мол Плаза наример обещава до минус 70 процента намаления на определени стоки в определени магазини, като пазаруването няма нужда да е скоростно, защото цените важат до края на ноември. В Мол Пловдив пък върви кампания за „хитър петък” – всеки, който пазарува в дните между 25 и 27 ноември на стойност над 150 лева, участва в томбола. 50 късметлии ще спечелят ваучер на стойност 100 лева, за да попълнят липсващите коледни подаръци.

Снимки Наташа Манева
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?