Следвайте ни

Над 60% от европейците не стъпват в банката

viber icon

За разлика от България, където промените винаги стават бавно, в Западна Европа и САЩ онлайн банкирането ​се използва масово от години. 

Над 60% от европейците посещават клон или офис на своята банка веднъж годишно, или по-рядко, и банкират своите сметки изцяло дигитално. Това показва проучване на един от лидерите на пазара на банкови карти в Европа - Mastercard, който е изследвал нагласите на клиентите на банки в 11 страни от ЕС. 

Според данните, ключовите фактори, които правят онлайн банковите услуги предпочитани, са спестяването на време (79%) и лесната употреба (63%). Близо половината европейци смятат, че до 10 години банкирането и достъпът до всички банкови инструменти ще се случва изцяло онлайн. Тези данни и потребителски нагласи до голяма степен се дължат на експанзията на дигиталните банкови институции.

Банките на Стария континент срещнаха огромна конкуренция в лицето на онлайн компании, предлагащи сходни услуги. Revolut и Paysera са най-големите подобни приложения. При тях практически клиентът отваря своя дигитална сметка през мобилното си устройство. В ​нея потребителят зарежда средствата си и мигновено може да оперира с тях. Големият плюс остава и липса на каквито и да било такси за международни трансфери на средства и безплатно теглене от всички банкомати по целия свят.

Приложенията предлагат огромни възможности за реални транзакции в рамките на няколко секунди и дори мигновено издаване на дебитни карти с няколко прости стъпки. Освен това, всички подобни банкови приложения са напълно безплатни и не се дължат такси за обслужване, а при някои от тях дори издаването на физически пластики към определени дебитни карти също не струва нищо на потребителя. Големият плюс на тези "интернет банки" за всички потребители обаче остава възможността за извършвате преводи без такса до 5000 евро на месец.

Британската финтех компания Revolut първа стъпи на нашия пазар официално през април, като обяви, че целта й е достигане на 100 000 потребители до края на годината. Revolut позволява на клиентите си да харчат без такси в чужбина 150 валути, да държат и обменят 29 валути, както и да правят безплатни местни и международни парични преводи.Това значително ще облекчи финансовия живот на тези с роднини в чужбина. Друга функция на приложението е, че то работи и с крипто валута и е обединило усилията си с редица водещи борси, за да предложи възможно най-добрите цени.

Заради бума на дигиталните банкови компании редица традиционни финансови институции в Западна Европа успяха да дигитализират огромна част от услугите си за последните няколко години. В Испания например близо 45% от всички нови банкови договори, подписани през първото полугодие на тази година, са били дигитални. Във Великобритания пък вече над 70% от транзакциите между потребителите се случват изцяло онлайн.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?