1939

Челен опит: Германците с енергиен бонус от 300 евро, унгарците плащат шест храни на стари цени

Цяла Европа е в хватката на галопиращи цени на ток, газ, храни и услуги. Доста държави се наложи да развържат кесиите и да въведат временни мерки, с които да тушират поскъпването. Някои правителства го направиха само за най-уязвимите групи от обществото, други - за всички, без значение на доходи и статус. Ето няколко примера:       

* Унгария от 15 ноември насам е с таван при цените на горивата. Първоначалният план беше това да важи само за три месеца, но впоследствие станаха шест. Литър бензин и дизел не могат да надвишават 480 форинта, което е около 1.30 евро. В допълнение министър-председателят Виктор Орбан замрази цените на нива от есента на миналата година на шест основни продукта: захар, брашно, олио, свинско месо, пилешко филе и мляко. 

* Всички работници и служители в Германия, които плащат данък общ доход, ще получат еднократен енергиен бонус в размер на 300 евро. Той ще бъде изплащан като добавка към заплатата. За срок от три месеца енергийният данък на горивата ще бъде намален до минималното европейско ниво, за да бъдат облекчени фирмите и всички онези, които пътуват до работното си място с автомобили. Освен това е договорено намаление на цената на бензина и дизела за общо 3 месеца: при бензина - с 30 евроцента на литър, а при дизела - с 14 евроцента на литър.

* Франция въвежда субсидия от 15 евроцента на литър за всички горива в продължение на четири месеца. Това означава, че за всеки 60 литра човек ще спести по 9 евро. Субсидията ще се отпуска директно на бензиностанциите.

* Пpeз фeвpyapи cръбското правителство пък прие указ за ограничаване на цените на горивата. Определени бяxa максималните цени на дребно на петролните продукти евро дизел и евро премиум 95. Те са съответно по 179 (2,98 лв.) и 171 динара (2,89 лв.) за литър.

* Хърватия замрази цените на горивата за втори път с аргумента, че по този начин иска да предотврати нов удар по джоба на гражданите си.

* И накрая - къде сме ние? България одобри 250 лева компенсация за бизнеса на потребен мегаватчас енергия. От 1 април компенсациите стават 300 лева. За битовите потребители има мораториум върху цените на вода, парно и ток, който засега важи до края на месец март. Таван в цените при нито една стока не е въведен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?