Следвайте ни

Частници взеха хижите над Пловдив и ги затвориха

viber icon

Районът над Пловдив и Асеновград е изключително красив и подходящ за пешеходен туризъм. Всичко това обуславя нуждата от места за настаняване, касаещи тази социална дейност, разказва Ивайло Мирчев. Той е председател на сдружение "Устремени", което на доброволни начала развива туристическа  дейност. Мирчев е и експерт в дирекция Туризъм на Община Асеновград.

До преди няколко десетилетия планината, освен достъпни туристически маршрути, предлагаше и действащи хижи и туристически спални. Те правеха възможни масови мероприятия като традиционни исторически и тематични походи, и екскурзионни летувания. За съжаление, голяма част от тези хижи и туристически спални са в окаяно състояние, не работят, а някои от тях вече дори и не съществуват, заявява Ивайло Мирчев.

Туристическата спалня в Асеновград отдавна не съществува. Последните туристи, които са спали в нея, вероятно са го направили в края на 80-те години.

Туристическата спалня в Бачково е строена през 1970 г. за да обслужва туристите, предприемащи преход в ридовете Чернатица и Добростански. По мистериозен начин тя става частна собственост. Сградата и днес съществува, ала нищо повече. Не е изключено този, който я е придобил, скоро да вдигне хотелче на апетитния имот до Чая.

Може да се каже, че има отговорни за унищожаването на работещите хижи и за придобиването на държавна собственост като частна. Твърде вероятно е историята да запомни този акт на безотговорност, а дългата памет на туристическата общност да заклейми като престъпление тези позорни години на безстопанственост. И толкова. А тарикатите си продължават безнаказано игрите, заявява председателят. Ето какво разказва той за известните хижи в района.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Петко

02.06.2019 | 17:15

Г-н Мирчев,нещо сте се объркали.Частника е "най-добрия" стопанин.Да не би да сте посетили туристически обекти в друга държава?Е,ако няма келепир,може пък и истината да казвате.Бате Бойко,ще им се скара,и ще оправи работата.

Отговори
3 6

Петко

02.06.2019 | 17:09

Нещо бъркате господине.Частника е "най-добрия" стопанин.Можеби сте посетили туристически бази в друга държава?Е то след като няма келепир,може пък това за което пишете,да е вярно.Обади се на бате Бойко,и той ще управи работата.

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?