Следвайте ни

Чакат се законови промени за работата вкъщи

viber icon

Да се създаде специална междуведомствена работна група за необходими изменения и допълнения в нормативната уредба, касаеща работата от разстояние. Това предлага Икономическият и социален съвет в своето становище "Ефекти от прилагане на работата от разстояние в България“.

В него съветът констатира, че в условията на пандемията от COVID-19 работата от разстояние е допринесла за това българската икономика да продължи да функционира, заетостта да бъде запазена, а загубите - ограничени. За този период делът на работещите от разстояние в рамките на ЕС се увеличи от 5 до около 40%.

Индикации за промяна в законодателството дойдоха от още няколко места през изминалата седмица. Първо проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показва, че една четвърт от работодателите ще продължат да поддържат някаква дистанционна форма на работа и след пандемията. Тяхното заключение също включва необходимостта от промени в нормативната уредба, които да регламентират дистанционната работа.

В края на седмицата пък станаха ясни последните данни на Eurofound за страната към месец март, според които близо 18 процента от българите работят вкъщи, представени от КНСБ. От синдиката алармират, че според актуалните данни България е на последно място в Европейския съюз по дигитални умения.

В началото на пандемията българите, които са работили вкъщи, са били 25%, като към март тази година този процент е намалял до малко под 18%. Според данните на Eurofound и КНСБ обаче близо 60% от работодателите гледат положително на работата вкъщи и запазването на подобен формат.

Сред предизвикателствата за България са загубата на работни места, възникване на нови професии, нетрадиционни форми на заетост, както и промяна в изискванията към работещите. Това са и основните ефекти от навлизането на дигиталните технологии и изкуствения интелект, подчертаха участниците в дискусията.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?