1939

Чакат лъвски скок в цената на Гражданска отговорност

Заради промени в Кодекса за застраховане

Задължителната застраховка Гражданска отговорност може да поскъпне драстично, много над настоящите нива. За това предупредиха официално в отворено писмо от Европейския транспортен клъстер. Поводът са промени в Кодекса за застраховане, които вървят в момента.

Предложението на Министерство на финансите за изменения в Кодекса на застраховането предвижда налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация.

"Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, предупреждават от организацията. Застрахователните дружества ще са принудени да увеличат цените, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка

ще бъде за сметка на българските граждани",

алармират от организацията.

Предлаганите промени на практика означават, че Националното бюро "Зелена карта" у нас е задължено моментално да изплаща предявените искания за обезщетения при пътни инциденти в чужбина. При това - в изключително кратък срок - 7 дни, застрахователят, сключил полицата, трябва да преведе сумата в бюрото. Тоест, трябва да се действа на принципа "първо плащаш, после оспорваш". Предвижда се още, ако застраховател не преведе сумата в 15-дневен срок, тя да бъде прихваната от банковата гаранция, учредена специално за системата "Зелена карта".

Очаквано, застрахователите не приемат такъв план за действие. Още преди новата година на специална пресконференция от Асоциацията на българските застрахователи,  Националното бюро "Зелена карта", както и Асоциацията на автомобилните превозвачи се обявиха против поправките в Кодекса за застраховане, внесени в парламента за гласуване. На срещата тогава обаче служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че

това е един от залозите за приемането ни в Еврозоната.

Проблемът със "Зелена карта" се точи с години. В основата му е отказът на някои застрахователни компании да плащат обезщетения за катастрофи в чужбина, защото смятат, че щетите са фиктивни. Тъй като това трябва да се доказва в съда, просрочията се бавят с години. Заради този проблем страната ни бе поставена под особен надзор през 2018 г. от Съвета на бюрата "Зелена карта". Тогава посочваната неизплатена сума бе за 20 млн. евро.

Припомняме, че сертификат "Зелена карта" покрива отговорността на застрахованите за вреди, причинени на територията на всички държави, членуващи в едноименната система. Задължителната застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите“ осигурява покритие, а нанесените вреди на имущество и хора при ПТП се покриват от застрахователя на автомобила. Заедно с полицата по задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” се издава сертификат "Зелена карта" без допълнителна такса или друго плащане. В системата „Зелена карта“ влизат повечето държави от ЕС, както и Швейцария, Сърбия. Извън този клуб обаче са Турция, Северна Македония, Черна гора, Великобритания и др.

Ако промените в Кодекса за застраховане станат факт, задължителната автополица ще поскъпне чувствително. А "Гражданска отговорност" е една от услугите, които, напук на инфлацията, поевтиняха. Това се случи заради сериозната конкуренция в бранша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

30.01.2023 | 13:56

НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ В ДЕМОКРАЦИЯТА--ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА--КОЙТО НЕЖЕЛАЕ ДА СЕ ЗАСТРАХОВА ЩЕТИТЕ СИ ОСТВАТ ЗА НЕГОВА СМЕТКА ПО АВТОМОБИЛЪТ МУ--А КОЙТО СЕ Е ЗАСТРАХОВАЛ ДА СИ ТЪРСИ ОБЕЩЕТЕНИЕТО-ТАМ КЪДЕТО СИ Е ДАЛ ПАРИТЕ--БОЙКОТ ДО ДУПКА НА ТЕЗИ МАРОДЕРИ--А КОЙТО ГО Е СТРАХ ЗА ЖИВОТА СИ-ДА СИ СКЛЮЧИ ЗАСТРАХОВКА ЖИВОТ--ЗАСТРАХОВКИТЕ СА ПОЖЕЛАНИЕ-А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ--ЗАЩО СПИТЕ ВСИЧКИ КАТО ОВЦЕ

Отговори
3 0
ГЮРО

ГЮРО

30.01.2023 | 12:23

А бе, вашта мама... в къщи ли си е? Защо отново плашите хората, говорейки за "драстично" поскъпване, а няма никакви числа? И предния път "драстичното" поскъпване беше с има-няма десетина лева. Защо основна задача на "мисирките" е да дразнят и тормозят хората, помпайки страх и несигурност? Абе що не ви ЕПМ?

Отговори
2 1
Яяяя

Яяяя

30.01.2023 | 11:23

Ако основният проблем е със Зелената карта в чужбина, то е логично да поскъпне само тя. Масата български автомобили не излизат в чужбина, съответно не е обосновано силно поскъпване. Зелената карта е отделно от застраховката ГО и може да се закупи само при нужда от напускане на България.

Отговори
8 1
Цонко

Цонко

30.01.2023 | 10:15

Да я направят 5000 лв .Да видим кой сега е гъзар

Отговори
4 2
Да се оправят тези в чужбинс

Да се оправят тези в чужбинс

30.01.2023 | 09:52

Това не дава повод за поскъоване

Отговори
11 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?