1553

Чакаме за нова кола повече от година

Търговци плащат неустойки за удължаване на срока на доставката

Ако искате да си купите нова кола от автосалон в Пловдив, трябва да се заредите с голяма доза търпение. Клиенти чакат повече от година, за да подкарат мечтаното возило, за което са подписали договор и са платили капаро. Това обясниха пред „Марица“ търговци на автомобили под тепетата. От представителствата на марките пък не се ангажират с краен срок на доставката.

Причината е  кризата с микрочипове, която засегна индустрията в световен мащаб. Докато година по-рано за нова кола се чакаше 6 месеца, сега срокът е двоен и дори троен, твърдят от бранша.

По думите им, почти всички търговци на автомобили у нас страдат от криза с доставките. Междувременно поддържат огромни шоурумове, които стоят празни от месеци. Служителите също са потърпевши, тъй като голяма част от възнаграждението им се формира на база продадени коли.

Един от засегнатите клиенти е Божидар Иванов, който на 20 ноември 2021 г. поръчал кола от представителството на голяма марка в Пловдив. Служител му обяснил, че максималният срок, за който трябва да пристигне автомобилът му, е 9 месеца. След като времето за доставка изтекло в края на юли т.г., мъжът се обадил на регионалния мениджър и попитал какво се случва с колата.

„Обясни, че доставките се бавят. Ако съм съгласен, да отида в офиса на 20 октомври, за да подпиша съгласие за удължаване на договора“, разказа Иванов. Служителят обещал неустойка за създаденото неудобство в размер на 500 лева, но не кеш, а под формата на сервизно обслужване. Ако откажел, щели да му върнат капарото, което било 10% от сумата на колата.

„Нямам сметка да освободя автомобила. Въпреки че не е ясно докога ще го чакам, перспективата да платя 3 или 4 бона отгоре за друг не е по-добра. А и тогава пак няма да знам кога ще пристигне“, категоричен е пловдивчанинът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
До Марица, до руси черневв

До Марица, до руси черневв

02.09.2022 | 10:34

Колко пари ви дадоха, за да плюете по Тютюневия град? Корумпирани сте, не сте медия

Отговори
7 0
За младите - да помнят:)

За младите - да помнят:)

02.09.2022 | 10:33

Ееехххххх по време на хубавия СОЦ колко бързо, качествено и без връзки и рушвети си вземахме нови коли...никакво чакане нямаше, ВЕРВАЙТЕ!

Отговори
7 1
да чакат

да чакат

02.09.2022 | 08:34

То пък ние като сме се юрнали да си купуваме нови коли....

Отговори
10 0
Бай Тошо

Бай Тошо

02.09.2022 | 08:25

При мен беше по-добре!

Отговори
5 7
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

02.09.2022 | 11:48

СУПЕР беше! 14 години за лада, 3 за москвич!

Отговори
4 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?