Следвайте ни

Чака се скок на цените на горивата

viber icon

Играещите цени на петрола на световните борси могат да увеличат цените на горивата. След летните стойности до 45 долара/барел и спада в края на октомври с 10 долара, на 3 ноември, имаше неприятна изненада – само за ден петролът се е увеличил до 38,44 долара /барел, което е поскъпване с 7,11%, сочи справка в специализирания сайт fuelo.net.

У нас за сега няма промяна в цените на горивата, а Пловдив продължава да държи второто място за най-евтини горива. Средно за града бензин А95 струва 1,78 лв./л, дизелът е 1,75 лв./л, а пропан-бутана 85 стотинки. За сравнение в страната средните цени на изброените горива са между 3 и 4 стотинки повече. 

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива отчитат, че за сега малките бензиностанции продължават да продават горивата между 1.65 и 1.68 лв. за литър, което е с около 20 ст. по-евтино от големите вериги.

От бранша отчитат, че поевтиняването на бензина на годишна база до октомври 2020 г. е с близо 19% спрямо същия период на миналата година. При дизела намалението на цените е с около 21%. 

Очакванията са да няма големи аномалии в котировките на петрола на международните пазари. В същото време търговците се подготвят за възможни сътресения на цените на горивата в световен мащаб, коментира Симо Симов, зам.-председател на Асоциацията.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намалиха добива с около 7,7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените на горивата. Организацията ще обсъди ситуацията на среща на 30 ноември и 1 декември и вероятно ще вземе решение за забавяне на планираното увеличение на производството с 2 млн. барела на ден през януари 2021 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?