Следвайте ни

Ценови шок: Поне 2700 лева за 3-членно семейство, за да върже двата края

viber icon

Не по-ниска заплата от 1300 - 1350 лева трябва да получава всеки българин, за да може да понесе ценовия шок тази есен и зима. Очакванията са в края на годината издръжката на тричленно домакинство (двама възрастни и едно дете) да поскъпне с 4-5 на сто, което означава и двамата в семейството да работят и да се подписват месечно срещу средно 1350 лева, или общо 2700 лева. Това сочат изчисленията на КНСБ в последното им експресно проучване за динамиката на цените на основни хранителни и нехранителни стоки.

Ценовото цунами се дължи на няколко фактора - драстичния скок на петрола и на природния газ на международните борси. Плюс още една типично българска причина - рекордния скок на тока за бизнеса. Той пък дойде от неразбориите на енергийния пазар у нас и криворазбраната му регулацията. На много места в Европа бизнесът регистрира много скъп ток, но нашият се оказа два пъти по-скъп. 

Такава тенденция се наблюдава и в останалите развити икономики, обясняват експерти. Годишната инфлация в Еврозоната се очаква за август 2021 г. да бъде 3% спрямо 2.2% към юли, показват предварителните данни на Евростат. Това е рекордна инфлация за последните почти 10 години. Основната причина за нея са енергийните продукти, които за година поскъпват с 15.4%. Но в значително по-умерени граници е повишението на цените на  храните, алкохола и цигарите с 2% и на услугите с 1.1%. С изключение на Финландия, Португалия, Малта и Гърция, в останалите държави прогнозната инфлация за миналия месец нахвърля приетата за здравословна инфлация от  2%, посочват от КНСБ.

Ще ни стигне ли заплатата 

Заплатата, посочена от синдиката като „достатъчна“, за да не промени домакинството  обичайния си начин на живот, е по-ниска от средната за страната. По данни на НСИ за второто тримесечие на тази година тя е 1525 лева, а за Пловдив-област  доста по-ниска - 1339 лева. Тоест да допуснем, че пловдивчани някак си ще се справят. Но областта е на шесто място по заплати от 28-те области в страната. И живеещите в регионите след нас трудно ще вържат бюджета. За справка ​- средното възнаграждение на дъното на класацията - Благоевград, е 999 лева.

 Факт е че, средната работна заплата за страната нараства с 14.1% за едногодишен период, но едва 30% от наетите лица получават средна и над нея за страната, отчитат от КНСБ. По-спокойно със сигурност ще живеят заетите в обществения сектор ​- тези на държавната ясла. Пак статистика - за второто тримесечие чиновниците взимат средно 1637 лева, а в частния сектор - 1489 лева. И няма никаква индикация за намаление на възнагражденията точно в обществения сектор. 

Минималната работна заплата нараства от началото на годината с 6.6%, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да  се запази  покупателната способност на около 502 хил. (23.4%)  наети  лица, пресмятат от КНСБ.

 Най-тежките месеци предстоят

Най-тежките месеци за семейния бюджет тепърва предстоят. Увеличението на цените на тока и парното ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота. През летните месеци тези разходи са по-малки и част от домакинствата заделят средства оттогава, за да поемат по-високите зимни сметки. Всички тези данни говорят за увеличаване на дела на енергийно бедните българи тази зима, а помощта за тях ще бъде абсолютно нерелевантна на новата реалност, отчитат синдикалистите.

Заради тока и горивата ще поскъпне всичко по пазари и магазини. Хипотетично е възможно да се допусне, че бизнесът ще има възможност да поеме тези изменения, след като през пандемичната 2020 г. при намаление на цените на природния газ и транспорта нямаше драстично отражение в цените на стоки и услуги от първа необходимост, посочват от синдикатите. Но опитът е показал, че в пазарната икономика това не се случва. Редакция на цените има само в посока нагоре. 

 

Хлябът удари два лева, олиото подмина четири

Безспорен шампион по поскъпване е слънчогледовото олио, като за едногодишен период ръстът в цената е с 43%. Ралито започна още през месец март, следствие от по-слабата реколта и влиянието на международните борси, където и в момента се отчита драстичното покачване на котировките на суровото слънчогледово масло. Средната цена на слънчогледовото олио сега е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. В Кюстендил например, където средната заплата е с една трета по-ниска от средната за страната, литър олио върви средно по 3,88 лв. Това означава, че ако със средната заплата за страната могат да се закупят 390 литра олио, то със средните заплати в Кюстендил могат да се закупят едва 259 литра, или с 1,5 пъти по-малко. Най-висока стойност на средната цена се регистрира в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв. Но и Пловдив не остава по-назад. В момента най-скъпата едрова цена е регистрирана именно в областта, сочат данните на Комисията по борсите и тържищата. То тръгва от складовете на цени между 3 и 3.80 лева за литър.

Регистрира се увеличение на цените и при хлебните изделия.  Самун “Добруджа“ нараства с 4.2%, при това килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3%. Средната цена на насъщния достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари. Прогнозите на основните международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в т. ч. и на пшеница, което ще възпрепятства по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст. като следствие от скъпия ток. Очакванията са килограм хляб в края на годината да струва около 1,80-2 лв.

Цените на някои зеленчуци също бележат значително нарастване за годишен период. При това, противно на логиката, скачат цените на сезонния зарзават. Средната цена на доматите е 2,65 лв., при 2,25 лв. преди година. Във Варна средната цена на домати достига ​- 4,03 лв., в Бургас ​- 3,40 лв., а в Кюстендил - 2,70 лв.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсена сега е прасковата, която в търговската мрежа се предлага с 24.1% по-висока цена в сравнение със септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв., при 2,66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич ​- 4,49 лв., Бургас - 4,30 лв., и Пловдив - 4,10 лв. (виж таблиците).

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

777

777

14.09.2021 | 22:19

Важното е че мангалите получават помощи за да раждат като мишки на 14 години

Отговори
5 1
Бай Тошо

Бай Тошо

14.09.2021 | 13:22

Липсвам ли ви, липсвам ли ви, а?

Отговори
8 6
решение

решение

14.09.2021 | 09:33

напускайте най бедната и Скъпа държава в света това е... мангалите ще тържествуват

Отговори
16 2
оставка на вдички

оставка на вдички

14.09.2021 | 09:22

Долни продажници ние произвеждаме ток....

Отговори
18 2
Скапани политици и човешки материал

Скапани политици и човешки материал

14.09.2021 | 08:56

Политиците много загрижени за измамата на века наречена Ковид, но за доходите на хората въобще. От друга страна самите хора са си виновни понеже позволяват това да се случва

Отговори
18 6
ти си имсма

ти си имсма

14.09.2021 | 09:21

твоят мозък е измама влез в болниците да видиш измамата с апарати за обдишване мръсен долен лъжлив конспираторки трол

Отговори
8 10
Дада

Дада

14.09.2021 | 08:25

В Пловдив при СРЗ от 1000 лв смятайте в каква мизерия ще тънат пловдивчани . И тези изкуствено мизерни заплати се държат поради 2 фактора . Прилълците дошли в града ни които изкуствено подържат това ниско ниво и са готови да бачкат за жълти стотинки и на робовладелците които се възползват от ситуацията на липса на държава регулации и на бедност . Като му кажеш заплата от 1500 лв все едно му казваш 20 бона и го псуваш на майка . В Пловдив не е за работа

Отговори
20 4
Мич Бюкянън

Мич Бюкянън

14.09.2021 | 09:14

Напротив , отворко. Точно пришълците са тези , които вдигат нивото на заплащане в Пловдив , защото плащат квартири , ипотеки. А не панелни талъсъми , като тебе. Живее в панелка от 70-те , мама му плаща тока и храната и бачка за 800 - 1000 лв на месец. Да не мислиш , че например някой с триетажна къща в Мадан да речем , ще дойде да работи в мръсния Пловдив , ако в неговия район има работа,добро образование и адекватна медицинска помощ. Да се бута в панелката , да няма къде да паркира и т.н. Аман от "кореняк" пловдивчани , като тебе .

Отговори
5 18
Дада

Дада

14.09.2021 | 09:50

Нито живея в панелка нито бачкам за 800-1000 лв селяндурино от Мадан ! Стой си във вашето село и се запиши в общината по някоя евро програма да метеш улиците на Мадан , не ми цапай Пловдив със селящината си . Или ходи в София . Заради такива като вас Пловдив не може да отлепи от дъното по мизерни заплати и жълти стотинки. Напълнихте фабриките и ресторантите да бачкате за 900-1000 лв и подбивате пазара ба труда отделно и наемите се вдигат заради вас, да не говорим за липсата на парко места или трафик ! Дошли сте ми от цяла България тук —- на кой ку,,ра дирите тук бе го-веда

Отговори
20 5
Компира

Компира

15.09.2021 | 06:02

Ми сей картофи бе пумак шалварест кво търсиш в мръсния Пловдив!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?