Следвайте ни

Ценови рекорд: Иридият изпревари биткойна, стана три пъти по-скъп от златото

viber icon

Един от шестте благородни метала в платиновата група записа значителен ценови тренд, като  изпревари и биткойна. Иридият, един от най-редките благородни метали в света, е поскъпнал със 131 % от началото на януари, надминавайки ръста от 85 % в стойността на биткойна, пише Bloomberg. Сребристобелият метал се добива като страничен продукт при обработването на платината и паладия.

Ралито при този метал е стимулирано от прекъсванията на доставките през последната година и нарастващото търсене на иридий, който се използва при производството на екрани при електрониката, съобщават от Heraeus Group.

Въпреки че пазарът на иридий е значително по-малък от този на други по-популярни и често срещани благородни метали, производствените проблеми оказват голям влияние върху цените. Залозите  за иридий също са рискови, тъй като търсенето при него е доминирано от индустриалните потребители.

Иридият не се търгува на борсата или чрез борсово търгувани фондове, а купувачите на дребно са ограничени до шепа дилъри и малко на брой големи инвеститори, които се занимават с подобна търговия.

„Времето за доставка е твърде дълго, за да се увеличи предлагането. Единственото краткосрочно решение е по-високи цени, които да накарат хората да продадат това, което притежават",коментира Джей Тейтъм, портфолио мениджър във Valent Asset Management.  

Според данните на Johnson Matthey Plc., иридият, който се използва и в автомобилните свещи, поскъпва до 6000 долара за тройунция. Това го прави над три пъти по-скъп от златото.

Част от привлекателността на иридия идва от ограничените инвестиции в производството на платина. До голяма степен тя се използва при автомобилните катализатори за ограничаване на емисиите. Инвеститорите оценяват потенциалното увеличение на търсенето на платина при новите водородни технологии, които се конкурират с електромобилите.

Перспективите за стеснено предлагане също помогнаха на цените на други метали от групата на платината да нараснат. Стойността на паладия е с около 9 % под най-високото си ниво, докато цената на родия нарасна до историческите 29 800 долара за тройунция миналата седмица. Рутеният пък поскъпна до почти 13-годишен връх.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?