2374

Ценовата спирала на горивата се обърна, но не и в България

Дават по-големи отстъпки и за скъпите горива

Въпреки понижените цени на борсите и стабилизирането на пазарите, горивата у нас паднаха с едва 4 на сто през последния месец, докато в Европа за същия период най-масовият бензин и дизел са поевтинели средно с 10%. 

Макар и бавно, цените на бензина у нас започват да се понижават, като следват тенденцията на поевтиняване на петрола на международните пазари. Справка в сайта fuelo.net сочи, че основно малки фирми държат по-ниски цени и дават възможност на потребителите да зареждат по-евтино гориво, като се възползват от безлимитната засега държавна отстъпка от 0,25 лв./литър.

Проверката на "Марица" показа, че на

над 250 бензиностанции в страната вече можем да заредим бензин А-95 на цена под 3 лева

за литър. На 30 бензиностанции у нас цената дори преди отстъпката е под тази граница. Най-много - по 3, са те в Бургас и София, а 2 са във Велико Търново. По една са Благоевград, Шумен и с. Хан Крум, община Преслав и още в Ловеч, Видин, Троян, Пловдив, Велинград, Варна и в курорта Слънчев бряг. Най-ниската начална цена от 2,83 лева е регистрирана в Благоевград, а максималната достигна 3,48 лева за литър. 

Повечето от големите вериги, основно в по-населените областни центрове, държат високи цени. Така дори с отстъпката цената за литър бензин остава над 3 лв. Към края на миналата седмица средната цена за А-95 на 11-те най-големи вериги за горива е 3,29 лв./л. Само в 3 от тях тя беше между 3,09 и 3,17 лв./л. и с отстъпката падаше под границата от 3 лв. 

При дизела нещата не са така оптимистични. Така за поредна седмица

средната цена на дизела в големите вериги е ​около 3,40 лв./л

и само при една от тях - 3,21 лв. В други 97 по-малки бензиностанции в страната на дребно дизелът достигна до 3,24 лв., което също позволи с отстъпката от 0,25 лв. горивото да премине под границата от 3 лв. Само на 1 място в цяла България, според fuelo.net, през миналата седмица основната цена на дизела без отстъпката е била 2,99 лв. - във Велико Търново.

Цените на пропан-бутана за автомобили в страната вчера варираха от 1,02 до 1,57 лв./л, като минимумът е отчетен в София. На 354 от бензиностанциите в България с отстъпката автогазът е струвал вчера под 1 лв./л. 

След спирането на транзита на руския петрол през една от тръбите на тръбопровода "Дружба" енергийната суровина вчера поскъпна леко на международните пазари. Фючърсите за сорта Brent, референтен за Европа, поевтиняха с 6 цента до 96,25 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI пък се понижи с 16 цента до 90,34 долара за барел.

Продължаващото вече втора седмица понижение на световните пазари пък започва да се усеща и у нас, категорични са експертите. Според Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация, отговорът на подобен въпрос не е толкова лесен. Експертът е категоричен, че "през април, май и юни, когато ​имаше сериозното покачване на цените на международните пазари и нужда да увеличим цените на колонките,

имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя

в рамките на няколко месеца. Както знаем от законите във физиката, когато има въздействие в една посока, рано или късно се появява равно по сила и обратно по посока на друго действие. Затова и не виждаме толкова бързо и уверено понижение на цените“, обяснява Терзиев.

По думите му, пазарът има нужда да се саморегулира. „Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко“, коментира представителят на Българската петролна и газова асоциация. Таван на цените на горивата е абсолютно безсмислен, посочи Терзиев и добави, че такъв таван ще ни върне към Комитет по цените отпреди години.

Дават по-големи отстъпки и за скъпите горива

Държавната компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка аналогични, по-големи отстъпки и за премиум горивата, които предлагат. Ходът е логичен, защото компаниите имат по-голяма стъпка на печалба от по-високия клас бензин и дизел.

Shell например вече продава и премиум горивата си Shell V-Power - бензин и дизел, с 25 стотинки отстъпка. А при зареждане с обикновения бензин и дизел клиентите с клубна карта карта получават 5 ст. на литър в допълнение към държавната компенсация от 25 ст. на литър. В бензиностанциите на "Лукойл" също може да се зареждат подобрените бензин и дизел с марка Ecto с отстъпка от 25 ст. вместо доскорошните промоции от 2-3 ст. на литър. Тази отстъпка ще важи до 30 септември.

В OMV също са завишили отстъпката за премиум горивата си. За бензин MaxxMotion 100 и дизел MaxxMotion Diesel тя е 15 ст., а за MaxxMotion Super95 - 12 ст. Тази отстъпката важи само със Save&Drive карта и засега е предвидена до края на август. На бензиностанции ЕКО отстъпката по правителствената антиинфлационна мярка също се комбинира със стандартната отстъпка на веригата за клиентите с карта за лоялност Ekonomy или клубна карта.

От "Петрол" съобщават, че обектите им в режим "Самообслужване" не предлагат държавната компенсация от 25 ст., защото е невъзможно да изпълняват условията за контрол на категорията на автомобила и изискването ползвател да е физическо лице. За тези бензиностанции на самообслужване, където цените обикновено са по-ниски, са предвидени 5 ст. отстъпка за обикновен бензин А95 и дизел и 8 ст. отстъпка за подобрените версии. На другите обекти на "Петрол" към държавната компенсация притежателите на различните видове клубни карти на веригата ще могат да ползват и от 3 до 5 ст. допълнителна отстъпка за различните видове горива 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Иво

Иво

16.08.2022 | 11:03

Тия приказки за саморегулиращи се пазари и пазарна икономика ги разправяй на баба ми, бог да я прости! По нейно време може и да е имало пазарна икономика (в САЩ). Сега навсякъде мафиотските фирми регулират всичко.

Отговори
3 0
Ръсти

Ръсти

15.08.2022 | 19:52

Три месеца вече в Унгария бензин и дизел е фиксиран на 480 форинта = 2.39лв!! Последно минах от там 11.08.22 Орбан е Мъж и Патриот!!

Отговори
26 2
Largo

Largo

15.08.2022 | 21:52

Така е приятелю но тука не е Унгария а тука е клозета България

Отговори
11 1
Подмяната

Подмяната

18.08.2022 | 19:13

Само дето Орбан не е мекотело, подлога, изтривалка и ибрикчия за разлика от онзи ненормалник, който 8 месеца ни измъчи.

Отговори
3 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?