46

Цените полудяха: Броим 13 бона за кола на над 10 години

Заради кризата с доставките и поскъпването на новите автомобили през 2022 г. цените на употребяваните коли поскъпнаха драстично в цяла Европа, включително и в България. Редица експерти смятат, че историческият връх на возилата на старо е достигнат и през следващата година цените ще спират да растат, пише „24 часа“.

В момента на нашия пазар трудно могат да се намерят автомобили до 5 години, които да са по-евтини от 20 000 лева. В най-големите сайтове за употребявани возила у нас в момента има предложения, които се броят на пръстите на едната ръка. Това са няколко дачии и пежа на солидни километри. Всичките други оферти започват от 20 000 лева, толкова колкото струваха базовите версии на чисто новите миниавтомобили преди COVID кризата.

При 10-годишните употребявани возила ситуацията е същата, само че цените започват от 10 хиляди лева нагоре. Масово офертите за автомобилите на тази възраст всъщност започват от 13 хиляди лева за модели от малкия клас като Citroen C3, Skoda Fabia и Nissan Micra.

Високите цени на употребяваните автомобили в България, които според някои търговци са скочили с цели 50 процента за последните 2 години, се дължат и на ограничения внос. Дефицитът е заради поскъпването на возилата на старо в Западна Европа, а и по-голямото търсене там. По-голямата част от употребяваните автомобили, които стоят пред автокъщите в Германия, Швейцария, Франция, Нидерландия и Белгия са непродаваеми, защото са много скъпи за нашия стандарт.

У нас идват предимно ударени автомобили и такива с дефекти. След като се оправят обаче от българските тенекеджии и автомонтьори, повечето от тях се връщат обратно на Запад, предимно в Италия, където се препродават на по-високи цени, отколкото могат да се вземат в България, и в повечето случаи с превъртян километраж.

В Германия (най-големия пазар на коли втора ръка в Европа) изчислиха, че тази година за всички модели увеличението на цената е 19% спрямо предходната. Това е резултатът от текущия индекс на цените на употребяваните автомобили (AGPI) на AutoScout24. Годишната средна цена на возила на старо в Германия са впечатляващите 27 497 евро, абсолютен рекорд.

Една от основните причини за значителното увеличение на цените на пазара на употребявани автомобили е и по-ниското предлагане. Обявите за продажба на дизелови автомобили през тази година са паднали с 23 процента, а за тези с бензинови двигатели с 27 на сто. 39 процента по-малко е предлагането спрямо 2021-а на електрически коли, 23 процента на хибридни превозни средства.

Цените на употребяваните автомобили са най-високи за всички времена и вероятно скоро ще паднат,  прогнозираха обаче от финансовия отдел на Volkswagen.

Финансовият директор на германския автомобилен гигант Франк Фидлер дори е на мнение, че цените вече бавно падат, тъй като хората очакват рецесия и са по-предпазливи с харченето на парите.

Според специалисти роля за спирането на покачването на цените на употребяваните автомобили ще изиграе и краят на периода на евтините кредити.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
бабата с кюнеца

бабата с кюнеца

26.12.2022 | 21:44

Карат им ги от Европата катастрофирали, на автовози и после мен ме обвиняват, че аз замърсявам въздуха!

Отговори
4 0
999

999

26.12.2022 | 15:40

Истината е че европа произвежда нови коли боклуци, с малка мощност, тежко купе, слаб двигател и пълни с излишна електроника.

Отговори
26 3
Търся

Търся

26.12.2022 | 13:19

Търся mercedes или audi над 30 години под три бона

Отговори
20 1
Спокоен

Спокоен

26.12.2022 | 16:33

Мисията невъзможна!

Отговори
6 2
Deutsch

Deutsch

26.12.2022 | 13:15

Прикритата истина в пресата на запад и на изток е, че хората не искат електрически или хибридни автомобили. Има изследвания в Германия, че 83% от хората не са склонни да си купят частен такъв. Купуват се преобладаващо от фирми. Затова няма предлагане, просто всеки си държи бензиновата или дизеловата кола по-дълго време.

Отговори
25 3
Цените полудяха ...

Цените полудяха ...

26.12.2022 | 12:34

Полудяли са даващите ! На всеки му е известно по света че простотията е родена тука! То не бяха за жилища тип кутийки, защо да не е и за бракми стари! Глупака може за всичко да харчи измъчените си стотинки! Съвсем съзнателно си ги правите "почетни" бизнесмени тия мародери! Същите преди години не харесваха 1000лв чисти пари за старите копторници без нищо да пипната по дараците само миене външно и вътрешно почистване и превъртане на километраж! Абе не е луд който яде баницата луд е този който му е дава!

Отговори
29 2
ххххххх

ххххххх

26.12.2022 | 11:57

продавам Тойота камри/ TOYOTA CAMRY

Отговори
2 8
DESEB

DESEB

26.12.2022 | 14:30

Т'ва Тойота ли е, бе? Едно време, к'ви Тойоти имаше...

Отговори
12 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?