Следвайте ни

Цените пак набъбнаха! Вижте къде в Пловдив агнешкото е най-скъпо

Народът залага на марулите, агнешкото удари 17 лева за килограм

viber icon

Великденската трапеза ще ни излезе по-солено, ако предварително не сме се снабдила с връзка от село. „Преди седмица  цяло агне - изчистено и готово за печене - ми излезе по 12 лева за килограм. Докараха го от Змеица. Знаеш, че е хранено с чисти, планински билки, а не замразено и извадено за празника”, разказва един от прагматичните пловдивчани.

В търговската мрежа цените на агнешкото месо тръгват от 14 и вече задминават 17 лева. В „Билла” плешка със син печат (би трябвало да е българска) се продаваше завчера за 13,99, бут - за 14,99 лева. В „Триумф” за кило бут искат 15,30 лева. Агнешко в магазините на „Попов” и „Лекси” е над 17 лева. На Четвъртък пазара  може да се избира, защото тук има два месарски магазина. В единия агнешки бут и плешка се предлагаше вчера по 15 лева за килограм, а продавачките обясниха, че цената не е мръднала от миналия ноември. Уверяват клиентите ​- не е замразявано, прясно е и се кара от Джебел. Конкурентите в съседния магазин залагат на по-ниска цена - 13,99 лева за килограм, и също уверяват, че месото е прясно и се доставя от Велинград.

Ако искате да избягате от традиционната Великденска, празничната салата също излиза солено. На Четвъртък пазара едър розов домат се продава за 5 ​-5,50 лева за килограм, но може да се намери и за 3,80 лева - колкото и в търговските вериги. Български са, кълнат се търговците. Най-евтините са по 1,80 лева, но с големината на слива. Впрочем и пресният картоф в същия размер се предлага за 5 лева. 

Народът явно масово ще заложи на марулите, които се продават между 60 стотинки и 1,20 лева, в зависимост от големината, връзка зелен лук  е от 40 стотинки до левче,  толкова е и пресният чесън. Репичките са по  80 стотинки и левче, а цените на краставиците стряскат - 3,80 лева, макар че можеш да намериш и по 2 лева. Ако пък  решиш за десерт да напазаруваш ягоди от пазара, трябва да приготвиш между 5,50 до 8 лева за килограм. „Ягодата се гледа трудно, трябва да я посадиш, да се грижиш да няма пеперуди, да я събереш”, обяснява търговец, наредил щайги с отбран сорт „Албена” от Старо Железаре по 8 лева за кило. Уверява, че в големите търговски вериги продават гръцки ягоди, те са гумени, затова вървят на двойно по-ниска цена.

Христо Христов, който продава спанак по 3 лева за кило собствено производство, напомня, че за дроб сармата е необходим и хубав гьозум. И показва свежите стръкове от градината си. С гордост разказва, че баща му Георги в момента обработва с трактор земята, а е на 80 години. През септември двамата ще навършат 50 години, откакто търгуват на Четвъртък пазара.  

БЕЗ КОЗУНАК НЕ МОЖЕ

Пет лева за половин кило козунак, приготвен и изпечен във фурна. Толкова е масовата цена на сладкиша, без който Великден е невъзможен. По-малък грамаж може да се купи и за 2.50 лева. Вносните, бъкани с Е-та за трайност, пък стигат чутовни цени в хипермаркетите. Има и по 15 лева, като бонусът е, че са приготвени с ядки и стафиди и опаковката е много ефектна. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

До Диан

26.04.2019 | 00:08

Бате ти Бойко ли ходи по пазарите да слага цените ? Не е виновен той,а алчните търговци,които като дойде празник надуват цените !

Отговори
2 0

Диан

25.04.2019 | 20:32

Дааа, бъдете доволни, че още сте живи. Бате ви Бойко нали даде бонуси, харчете ги, яжте пийте и си го носете на рамо

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?