1553
Следвайте ни

Цените на млечните продукти хвръкнаха с 15% нагоре

viber icon

Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година, обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите пред БНР.

Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.

Според Михайлов цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители, обясни Михайлов.

Като в същото време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко. Той посочи, че производителите са притиснати от големите търговски вериги.

“Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях”, обяснява Михайлов. Той е категоричен, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

jjj

jjj

20.11.2021 | 10:23

Докога, бе изроди???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?