49

Цените на климатиците хвръкнаха заради скъпото парно

Високите цени на природния газ и на парното  доведоха до ръст от 33% на търсенето на климатици на изплащане. Голямото търсене пък и инфлацията надуха средните цени с 26% през 2022 година в сравнение с 2021 година. Така най-търсеният модел достигна средна цена от 1 300- 1350 лв. докато година по-рано беше 950-1 000 лв. Това показва, че българите са практични и все по-често избират модерни инверторни, и дори последно поколение хиперинверторни климатици за отопление на домовете си, тъй като те са изключително ефективни и осигуряват комфорт срещу нисък разход на електричество. Това показва новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ за 2022 г. от БНП Париба Лични Финанси, България.

Ръст на средната цена на най-търсения модел се наблюдава и в категорията-лидер в класацията – смартфоните. През 2022 г. беше отчетено повишение от 21% и най-популярният модел струваше 1 850-1 900 лева, докато година по-рано беше 1 500-1 550 лв. Като цяло се повиши и търсенето на смартфони като броят на заявленията в тази категория е с 15% по-голям в сравнение с 2021 г. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси ръстът на цената на най-търсения смартфон и на броя на заявките се обясняват с три основни фактора. На първо място е все по-бързото развитие на 5G мрежите и по-голямата необходимост от постоянен високоскоростен достъп до интернет. Затова много хора, които до сега са ползвали по-стари модели смартфони, ги заменят с по-модерни. Друга причина за ръста на цените са затрудненията при линиите за доставка на различни компоненти. На трето място са инфлационните процеси от 2022 г.

В България все по-осезателно навлиза световната тенденция на развитие на „интернет на нещата“ и възможността хората да имат достъп до множество услуги през различни устройства, което също е свързано с проникването на 5G мрежите. Като хора, отворени към новите технологии, българите искат да се възползват от тази тенденция и все по-често купуват носими устройства, които им позволяват да извършват безконтактни разплащания, да контролират уреди в дома през приложения, да разговарят без смартфонът им да е наблизо, да се грижат за здравето си като следят сърдечния си ритъм и качеството на съня и така нататък. Именно благодарение на повишения интерес към такива устройства за първи път в класацията влязоха смартчасовниците. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Лятото са супер но сега

Лятото са супер но сега

05.02.2023 | 16:28

По цял ден и нощ дрънчат като се размразяват Имах и аз но ми духаше студено вътре като е минус вънка

Отговори
2 0
ева

ева

01.02.2023 | 18:22

Няма по–евтино отопление от парното.

Отговори
4 0
ГЮРО

ГЮРО

01.02.2023 | 15:11

А после ще се топлят на слънце, заради непомерно високите цени на тока. Плюс още една добра изненада - домакинствата ще бъдат изпратени на "свободния пазар" на еленергия. И цените ще хвръкнат в мого пъти. От тия педъри нищо добро не можем да очакваме. Продават ни за грошове за чужди интереси.

Отговори
20 5
Джурналистa

Джурналистa

01.02.2023 | 15:28

От кой очакваш ти добро,ва Грую?БСП и Възраждане ли?Или от Зико - Герб?

Отговори
13 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?