71

Цената на петрола скочи, след като Израел удари Иран

Цените на петрола скочиха с 3 долара за барел в петък в отговор на съобщенията, че израелски ракети са ударили обект в Иран. Това предизвика опасения, че доставките на петрол в Близкия изток могат да бъдат нарушени, предава Reuters. Фючърсите на сорт Брент се повишиха с 3% до 89.74 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 3.1% до 84.66 долара за барел, пише economic.bg.

Американският новинарски канал ABC News цитира американски служител, че израелските ракети са ударили обект в Иран.

Иранската информационна агенция Fars съобщи, че са били чути експлозии на летище в иранския град Исафахан. Няколко полета бяха отклонени над иранското въздушно пространство, съобщи CNN.

Ако тези доклади се окажат верни, страховете за по-нататъшна ескалация само ще нараснат, както и опасенията, че потенциално се приближаваме към ситуация, при която рисковете за доставките на петрол водят до действителни прекъсвания на доставките“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.
Докладите предизвикаха безпокойство, че Израел е отговорил на атаката с дронове и ракета на Иран от миналия уикенд, каза Патерсън.

Тогава Иран изстреля стотици дронове и ракети в ответен удар след предполагаем израелски удар срещу посолството му в Сирия. Повечето от дроновете и ракетите бяха свалени, преди да достигнат израелска територия, с минимални щети и жертви.

Инвеститорите следят отблизо реакцията на Израел на атаките с ирански дронове на 13 април. Премията за геополитически риск в цените на петрола падна тази седмица поради усещането, че всяко израелско отмъщение срещу атаката на Иран ще бъде смекчено от международния натиск.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?