49
Следвайте ни

Цената на кашкавала се изстреля в небесата, ето къде е причината

viber icon

Поскъпването на млечните продукти у нас продължава и сякаш няма да спре. Това показва разследване на Нова Тв. Има ръст в цените на сиренето, кашкавала и маслото. При кашкавала цената е с 11% нагоре последните два месеца, а при сиренето - около 9%.

Едно от обясненията е, че в мандрите разходите растат заради новите цени на тока. Така разходите за млякото са нараснали с 45% - те идват от променени цените на фуражите. По-високите цени на мандрите се усещат и по тържищата. 

Производителите се изкушават да вдигнат шоково цените на продуктите. Разследването на Нова показва, че в Европа цените на млечни продукти са били двойно по-евтини от нашите. Това се обяснява с по-голямата ефективност в работата и по-големия мащаб на производството. 

Начинът по който е организирано нашето млекопроизводство води до по-високи цени. Нашите производители обаче твърдят, че млечните продукти в Германия са по-скъпи от тук. Надценките на търговците там били много по-ниски. 

В момента навлизат масово имитации на кашкавал от страни като Полша. Там има огромно разминаване от стандарта и затова цените са 10-12 лева.

На нашия кашкавал пише ясно, че трябва да е зрял поне 45 дни. При имитациите няма такова нещо, припомнят производители.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

обяснението

обяснението

26.11.2021 | 12:38

Приближени на Тиквоча държат мандрите!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?