Следвайте ни

Цената на хляба в Пловдив няма да се променя, засега

viber icon

Не вярвам цената на хляба да се вдигне наесен. Поне не и в Пловдив. Това е прогнозата на Лазар Генчев, собственик на един от старите хлебозаводи в града - „Ритърн“. Икономическата логика сочи, че високите цени на тока трябва да се калкулират в цените на дребно, но в Пловдив конкуренцията е много голяма и надали ще се стигне до чувствително поскъпване, аргументира се той. От пролетта насам фактурите за ток на предприятието плавно растат. Сега номинално са с по 2000-3000 лева отгоре, от 8000 на 11 000, посочва мениджърът. Опитът му сочи, че септември месец винаги цената на тока на свободния пазар се нормализира и има известна компенсация с летните пикове.

С една дума, ситуацията при нас е патова  - производственият разход скочи чутовно, но нищо не можем да направим, обобщава Генчев. 

Според данни на националната статистика в периода 2011-2020 г. цената на белия хляб (килограм) средно се е повишавала постепенно от 1,32 лв. през 2011 до 1,65 лв. през 2020 г., или с общо 33 стотинки за период от 11 г. При “Добруджа” цената е скочила от 1,25 лв. през 2011-а на 1,61 лв. през 2020 г.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?