Следвайте ни

Цената на хляба ще продължи да се покачва

viber icon

Цената на хляба като пазарна стока ще продължи да расте. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), във връзка с увеличението на цената на хляба и хлебните продукти.

"Каква ще бъде цената – ние не можем да определим. То е забранено и по закон, а не е и във възможностите на нито един анализатор да определи цената на хляба, защото всеки производител има собствена себестойност, която се определя както от неговите енергийни, транспортни разходи, както цената, която плаща за човешкия труд, както и от факта на какъв пазар оперира той и каква дистрибуция прави, както и на какво ниво е модернизацията на производството. Единственото, което можем да потвърдим, четейки и правейки анализи, че трендът на всички компоненти, продължава да бъде обявяван за растящ", коментира Кукушева.

Тя обърна внимание, че в момента има 20-процентна инфлация, а световната инфлация също е факт и никой не може да я пренебрегне.

"За една година имаме 200 % повишение на цената на газа, за една година имаме 150 % повишение на цената на електрическата енергия. За една година в рамките на жътвата цената на основната суровина се увеличи с 30 5 процента и анализаторите и борсовите играчи заявяват, че тя ще продължи да расте. За същата една година транспортните разходи на фирмите се покачиха само на ниво гориво с 20 %. С оглед на всички тези компоненти и най-вече инфлацията в България, това значи, че цената на хляба като пазарна стока, която има своята пазарна стойност, която е пазарно сформирана, ще продължи да расте", допълни още Кукушева пред "Фокус".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гошо

Гошо

12.09.2021 | 23:41

Да ги вдигнеГОСПОД

Отговори
3 0
Petar

Petar

12.09.2021 | 14:49

Y izkate v evroto da vlizate, v momenta v koito vleze Bg v evroto, 1 € shte iskat za xlyab y pak mizeria.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?