49

Цената на газа в Европа скочи с 30%

Цената на газа се повиши с 30 на сто и отново превиши 2850 долара за 1000 кубични метра в началото на днешната търговия на фона на пълното спиране на доставките по газопровода "Северен поток". Това сочат данните от лондонската борса ICE, цитирани от БТА.

Цената на октомврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия нарасна до 2853 долара за 100 кубични метра или 279 евро за мегаватчас.

На 2 септември "Газпром" съобщи, че при техническото обслужване на последния действащ помпен агрегат на "Северен поток"са открити течове на машинно масло и холдингът е принуден да спре изцяло подаването на газ по тръбопровода за неопределено време, за да ги отстрани.

Същевременно цените на петрола се повишиха в азиатската търговия днес с над 1 долар за барел, предаде Ройтерс. Това се случва преди днешната среща на страните от петролния картел ОПЕК+, на която се очаква да бъдат предприети действия за коригиране на добива с цел стабилизиране на цените.

Октомврийските фючърси на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, се покачиха с 1,43 долара или 1,5 на сто до 94,45 долара за барел. В петък котировките отбелязаха ръст от 0,7 процента

 
Американският лек суров петрол добави 1,25 долара или 1,4 на сто до 88,12 долара за барел. В петък стойността на суровината се повиши с 0,3 процента.

През последните три месеца цените на черното злато отбелязват спад на фона на очаквания ефект върху икономиката от увеличаването на лихвените проценти от водещите световни централни банки, както и от локдауните в Китай заради ковид.

Котировките достигнаха многогдишни върхове през март, когато офанзивата на Русия в Украйна беше в първите си дни и несигурността на пазара беше голяма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
некъпан западняк

некъпан западняк

05.09.2022 | 14:26

фалирваме Путин!

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

05.09.2022 | 13:58

Санкциите работят.

Отговори
2 1
Гербпром дъщерна на Газпром

Гербпром дъщерна на Газпром

05.09.2022 | 13:33

Какво се случва с Теменужка Петкова, зрители в шок от агресията й . Дебатът... Източник: бТВ Жесток спор се развихри по време на предизборния дебат между Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и кандидат от ГЕРБ и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“. Още при започване на „двубоя“ Петкова се нахвърли върху своя опонент. Тя описа с най-черни краски управлението на кабинета „Петков“ и екзалтирано похвали властването на ГЕРБ през последните почти 12 години. Всеки опит на Сабрутев да вземе думата и да цитира факти и статистика по темата за газовата криза, срещна яростната съпротива на агресивната Петкова. Не помогнаха и плахите намеси на водещия по бТВ Златимир Йочев. Пратеничката на ГЕРБ дори не му обръщаше внимание. Шокиращо бе как Петкова настървено обвини за всички кризи и най-вече за тази за газовите доставки коалиционното правителство на Кирил Петков, което бе на власт седем месеца. Сабрутев в един момент успя да се вклини във високодецибелните тиради на Теменужка и да заяви: "Продадохте енергетиката на Русия. Видяхме политическата арогантност на ГЕРБ. Има ли реално у нас диверсификация? Диверсификация значи много на брой доставчици, а ние зависим само от руския“. Представителят на ПП вкара в ефир още скандала с изчезналата „Пътна карта“ за отношенията между България и „Газпром“. Това е стратегически документ, който определя развитието на газопреносната система в България. Оказа се, че нямаме копие от този международен документ. Второто е изграждането на "Турски поток", по който не тече газ, а корупция. Третото е промяната на модела, по който се ценообразува руския газ за дългосрочния договор с "Газпром експорт" и защо когато се подписаха новите условия за ценообразуване през 2019 г. на нас ни беше казано, че цената на газа ще падне с 50%, а в същото време тя се качи четири пъти“. На това място Петкова контраатакува с остри обвинения коалиционното управление. Обвини опонента си, че си служил с опорки и изопачавал фактите. И тогава настъпи мигът Х. Когато по сценария спорещите трябваше да си задават въпроси, Венко Сабрутев попита, кога лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се пенсионира, както е обещал. Сякаш леден водопад заля Теменужка Петкова. Тя първо онемя и сякаш не успяваше да си поеме дъх от възмущение. След което се възпламени и започна да изброява какъв велик политик бил Борисов и как целият свят му се възхищавал. Жената сякаш изпадна в екстаз, славейки името на партийния вожд. Наложи се водещият да възпира със сетни сили напиращите хвалебствия. От ГЕРБ водят кампания „на живот и смърт“, защото знаят, че ако разследванията на техни договори с „Газпром“ и строителството на газопровода „Турски/Балкански поток“ се проведат задълбочено, бивши министри и самият Борисов могат да се окажат в сложна ситуация спрямо закона. Това коментираха пред Фрог нюз наблюдатели на скандалните процеси по линия на доставките на газ у нас.

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?