46

Цената на бензина като отпреди войната, ще пада ли още?

Бензинът у нас поевтинява с по малко всеки ден и засега тенденцията не се е пречупила заради влязлото в сила ембарго срещу вноса на руски петрол в ЕС. С днешна дата А95 се продава средно за 2.81 лв./л, а с отстъпката пада на 2.56 лева. Това е точно ценовото ниво от края на февруари, когато започна войната на Русия с Украйна. По бензиностанциите обаче цените са с големи разлики - от 2.70 лв. на обектите на „Круиз”до 2.87 лв. при „Петрол”. Дизелът също е с тенденция на поевтиняване и  средната цена е 3.24 лева за литър.

Метанът обаче поема нов курс нагоре, като само за ден на бензиностанциите на ОМВ поскъпна с 9 ст. - до средна цена 3.12 лв./кг, а при „Лукойл” - с 5 ст., до 2.89 лева. Тези цени обаче още са далеч от пика през септември от почти 6 лв./кг.

„Няма аргумент цените на горивата да вървят нагоре. Чакаме официален отговор от ЕК за това какво можем и какво не можем да си позволим - коментира депутатът от ДБ Ивайло Мирчев на въпрос за дерогацията, която важи за България. - В най-лошия случай няма да има промяна в цените или по-скоро ще има промяна надолу, но малка. В добрия случай - промяната надолу ще е по-сериозна”, смята той.

"Влязлото в сила ембарго върху руския петрол няма да се отрази на България, тъй като можем да внасяме руски нефт още 2 години, но има друг голям риск - таванът на цените на руския петрол, наложен от Запада. Ограничението може да спре доставките на руски нефт у нас, предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според него налагането на пределна цена на руския петрол е много рисков ход и може тотално да блокира вноса на руски нефт у нас, тъй като Кремъл обяви, че ще спре износа за държави, които подкрепят ограничението. "Ще се озовем в ситуация, в която имаме дерогация и можем да използваме нефт, но няма кой да ни даде този нефт.", посочи още шефът на БПГА.

На световните пазари в първия ден от европейското ембарго на руския продукт, цените на петрола се покачиха, след като големите производители от ОПЕК+ се съгласиха да продължат да намаляват добива. Суровият петрол Brent се повиши с около 0,6% до над 86 долара за барел в понеделник сутринта, съобщава БиБиСи.

Анализаторите изтъкват, че цените на петрола са били повишени и от облекчаването на ограниченията на Covid в някои китайски градове, което може да доведе до увеличаване на търсенето на петрол.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пролича си че санкциите не са срещу Русия а срещу европееца

Пролича си че санкциите не са срещу Русия а срещу европееца

05.12.2022 | 21:46

Докога с тези забрани санкции тавани и не знам си още какви западни нацистки прийоми на действие. Това си е направо тероризъм срещу европееца. Докога краварите и англичаните които не са в европейския съюз ще ни тъпчат.

Отговори
4 2
1,90 лв при Марешки

1,90 лв при Марешки

05.12.2022 | 19:54

А95

Отговори
2 0
Да,!

Да,!

05.12.2022 | 15:57

Хибридните пропагандони помните ли какво прокобеха лятото? Че и им се вързаха балъците, пълнейки с гориво бидоните от кисело зеле! Още може надолу, само лукДойл да започне да си плаща данъците!

Отговори
15 0
Боко тиквата

Боко тиквата

05.12.2022 | 15:55

Няма да пада, ще трябва да си пълня чекмеджето с кюлчета.

Отговори
10 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?