Следвайте ни

Цакат с отпуски и осигуровки тези три професии в Пловдивско

viber icon

Пловдивските работодатели цакат строители, търговци и ресторантьори с отпуски, заплати и осигуровки. Това са трите професии, в който Инспекцията по труда е установила най-много нарушения, свързани с трудовите правоотношения през 2020г. През изминалата година инспекторите са проверили 1927 предприятия в областта, като в тях са открили над 11 000 нарушения, сочат данните на Инспекцията. Почти половината от нередностите са свързани с трудовите правоотношения.

37 на сто от нарушенията по трудовото законодателство са, защото работодателите са се опитвали да измамят служителите с правото им на ползване на отпуск. Веднага след тях се нарежда полагането на извънреден труд без той да бъде заплатен като такъв. Оказва се, че продължава и практиката за изготвяне на фиктивни графици на работниците. 

В същото време все по-редки са нарушения на междуседмичната почивка, както и на тези, които са свързани с изчисляване на сумарното работно време. В сектор строителство пък на дневен ред продължава да стои проблемът с плащането на ръка и липсващото осигуряване на служителите. Освен това строителите са изложени и на сериозен риск докато упражняват професията си, заради неспазване условията за безопасен труд. 17% от нарушенията са именно заради липсата на лични предпазни средства, а други 12% са за битовото обслужване, неотговарящо на стандартите.

Припомняме, че в петък имаше инцидент с работник в  центъра на Пловдив. Той се случи по обед в триетажна сграда, която се намира на кръстовището на ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Радецки“. При извършване на ремонтни работи – премахване на гредоред между етажите, пострада 30-годишен работник, като той е падна от стълбище, докато е изкъртвал с машина част от него.  

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

гого

гого

23.05.2021 | 22:15

Няма свестни чорбаджии в Пловдив! Ядох им попарата над 20 години! Тяхната цел е да не плащат, да те прецакат! Има един /хвали се че били номер едно в..../ който казва - добър работник е този, който и във фабриката да спи, не пита за пари.... Всички чорбаджии са идиоти!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?