Следвайте ни

Цакат ни със скъп бензин за Великден

viber icon

Задават се повечко почивни дни и по традиция българинът ще хукне да пътува. И пак по традиция- ще плати солено за тази цел. 

За Великден ще пътуваме с по-скъпо гориво, показват данни на специализираната платформа fuelo.net, която следи и сравнява цените на горивата у нас, цитирана от вестник "Труд".

За месец бензин и дизел са поскъпнали с 6 стотинки за литър, като вчера бензин А95 се търгуваше за средно 2,09 лева/литъра, а дизелът - 2,08 лева/л.

На годишна база обаче поскъпването е с цели 0,20 лв. и 0,26 лв./л. За месец пропан-бутанът е поскъпнал с 0,04 лв. за литър и се търгува по 1,09 лв., като за година поскъпването е с цели 0,27 лева за литър, показва още справката. Анализаторите прогнозират до 1 май горивата да продължат да поскъпват, следвайки глобалната тенденция.

Поскъпването на горивата продължава вече трети месец в страната. То започна в края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас. На тримесечна база най-масовият бензин А95, както и нафтата, са поскъпнали с цели 0,24 лева за литър.

В условията на ограничителни мерки заради епидемията продажбите на горива са се свили с цели 15,1% през февруари, показват данните на НСИ. Това също оказва влияние на цените, категорични са експерти. На глобално ниво влияе и производството на рафинериите в Европа, които са увеличили износа на гориво за Щатите, но произвеждат по-малки количества заради спадналото търсене.

Цените ни в момента са най-ниски в целия Европейски съюз, като Румъния ни изпреварва временно през април в класацията с цени от 1,95 лева за литър бензин и дизел. Трета е Полша с цени от 2,24 лева за литър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Традиция

Традиция

12.04.2021 | 03:25

В Бойкостан винаги бедните безинджии удрят матряла по празници и през лятото. В загниващите щати цените варират с до 10 цента, но най-ниската цена е през лятото - около 2, 3$ за галон. А уж ша съ учим от некой си. Да питат там в амбасадата им ка стават тез фокуси..

Отговори
4 4
Де си вехта воеводо Магарешки

Де си вехта воеводо Магарешки

11.04.2021 | 22:37

Ехххх Къде е сега другаря Магарешки да ги удари в земята с едни народни цени таз лакома пасмина Поне на 50 стинки литара щеше да ви го продава Ама вие неблагодарно племе В затвора та в затвора да влезнел престъпника На ви сега ефтин безин Марка Магарешки И с аптеките шъ видите ко шъ стане Един аспирин 20 000 лева Защото другаря Марешки ще гние невинен в затвора А там трябват цигари кока пиене фитнес тилифон тиливизор А туй са скъпи удоволствия и струват пари Един тиливизор в занданя е колкото 10 бензиностанций и 50 аптеки А само това ли е А за партията му помислихте ли За ония фей около него кът орлици дет го пазеха перушинка над него да не падне За туй плаштайте скъп бензин и изплащайте вашите грехове Га пратихте в тюрмата вашия Бензиноаптекарски закрилник

Отговори
6 5
Ярешки

Ярешки

12.04.2021 | 08:13

В момента ближа следизборните си рани. Изхарчих бая пари, а резултат - нула (зеро), минус 271 по Келвин... Валерката ми слага студени компреси на челото, да свалят температурата...

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?