Следвайте ни

"Бушон" купи борса "Никеа", десетки горят с капаро за мебели

viber icon

Десетки клиенти на мебелна борса „Никеа“ останаха излъгани, че ще получат парите си за капаро до края на този декември. Собственикът Николай Петров е прехвърлил фирмата си на друго лице и засега поне документално се е спасил от задълженията си за стотици хиляди лева не само към клиенти, но и към партньори, а потърпевшите са  от цялата страна.

Новият собственик на "Никеа" Дилян Цветанов е от т.нар. „бушони“, на който се прехвърлят фирми със задължения.

Мебелният магазин на ул. „Брезовско шосе“ 176 пусна кепенци в началото на пандемията през март заради коронавируса. После удобно, уж заради кризата, борсата въобще не отвори, а халетата бяха опразнени. Ужилени от цялата страна стягаха протест, но впоследствие се отказаха да се събират пред празните витрини.

През годините от фирмата са разигравали не един и двама клиенти, взимайки им аванси за мебели по поръчка. Много от ужилените и до момента не са видели нито капарото си, нито стоката. Даже е създадена фейсбук страница "Мебелна борса Никеа - избягвайте" с цел да предпази други хора. След като окончателно затвори магазина през месец юни, пред репортер на „Марица“ бившият вече собственик Николай Петров даде дума, че ще се издължи до стотинка до края на 2020 г. 

Няма и месец по-късно обаче Петров е продал половината си дялове от общо 10 по 1 лв. на Дилян Цветанов. Сделката е изповядана на 10 юли 2020 г. пред нотариус Мина Стоилова и парафирана от помощник-нотариус Маргарита Белчева, видно от договора за покупко-продажба на дружествени дялове. Въпреки че са продадени само половината на стойност 5 лв., фирмата вече се води на името на Дилян Цветанов, сочи порталът ДАКСИ. Новият регистрационен адрес на дружеството е на ул. „Калиакра“ 13, ет. 1 в Пловдив.

От ДАКСИ е видно, че Цветанов притежава още 13 фирми из цялата страна с различен предмет на дейност, повечето от които със задължения към банки и НАП. Сред тях е пловдивската „Моралис 2016“, с предишни наименования  „Интердео“ и „Ай Ем Девелъпмънт“. Тя е продадена на Дилян Цветанов от Иво Димитров - син на покойния Теодор Димитров, бивш председател на Общинския съвет в Пловдив. 

Някои от ощетените клиенти са подали индивидуални жалби срещу Николай Петров до Комисията за защита на потребителите. От институцията обаче вдигат ръце и пращат хората да търсят правата си в съда. Други смятат да заведат колективен съдебен иск срещу него. Дело срещу бившия търговец вече е образувано от софийската мебелна фирма „Станков“ ООД. Дружеството, което изпълнявало поръчки по заявка на „Никеа“, е сред ужилените контрагенти.

Телефонният номер, посочен за контакт с „Никеа“ във фирмения сайт, вече не е актуален. Интернет страницата обаче е активна, включително и с промоции, на които някой може да се „върже“. Репортер на „Марица“ обаче успя да открие Николай Петров. В телефонен разговор той увери, че приемникът му ще предприеме действия за рестарт на дейността, включително и да върне капарото на клиентите. Не пожела обаче да даде контакт на новия собственик, но обеща връзка с него до дни. На посочения телефон за контакти на една от фирмите на Дилян Цветанов оператор съобщава, че номерът е грешен или непълен. В блока на ул. „Калиакра“ 13 никой не познава такова лице.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ужилен

Ужилен

11.01.2021 | 22:11

Не само клиентите са потърпевши. Всички служители на никеа са излъгани с по няколко заплати. Да работиш безплатно, докато клиентите ти крещят и те заплашват, за нещо за което нямаш вина, да ти подхвърлят по 100 лв на няколко седмици колкото да те държат на работа също не е приятно. Празни обещания се даваха и на служителите. А същевременно когато влезнат пари в касата, "шефовете" веднага минаваха да ги вземат, така че да няма и една стотинка, за да върнеш капаро на клиент.

Отговори
0 0
Иван

Иван

31.12.2020 | 08:29

Намен има дами дава 6000 лева и новият магазин се казва мебели Фокс до скобелева майка се намира

Отговори
0 0
Anonimen

Anonimen

30.12.2020 | 11:08

Пак в България всеки си прави каквото иска... Съберете се, посплашете го този 1 човек, иначе - Бог - високо, Цар - далеко... Със съд през 2022 я стене нещо, я не.

Отговори
16 0
Батко

Батко

30.12.2020 | 10:52

Навремето ще купувам маса на промоция, последни бройки. Вика: дай капаро, ще ти се обадим след 30 дни. Смешници.

Отговори
15 0
Забелязал

Забелязал

30.12.2020 | 10:30

Понякога се случва не само Съдът да въздава справедливост, но и Божият Съд! От него бягство няма, никога!

Отговори
18 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?