Следвайте ни

Бум на кюлчетата! Българинът масово обръща парите си в злато

viber icon

По време на пандемията и съществуващото геополитическо напрежение търсенето на инвестиционно злато при нас се е покачило с около 35% спрямо миналата година. Все повече хора влагат част от парите си в злато. Това заяви Кирилка Епитропова, пише "Труд".

“Най-често хората купуват инвестиционно злато за суми между 1000 лв. и 5000 лв. Към момента, златна монета с грамаж една тройунция е на цена 3320 лв. Наблюдава се засилен интерес и към по-малките кюлчета от 1 до 10 грама. Те са предпочитани от хора, който тепърва започват да заделят част от месечния си бюджет в злато, а също така и за подарък“, каза Кирилка Епитропова. 

През последните месеци златото стабилно поскъпва и отново доказва статута си на сигурно убежище в бурни времена. Когато хората искат да инвестират парите си в злато е добре да се насочат към инвестиционните кюлчета и монети, съветват експертите от Tavex. Те са с по-висока проба злато от бижутата, които най-често са 14 карата.

Освен това за инвестиционните кюлчета и монети специализираните компании обявяват ежедневни курсове за „продава“ и „купува“ с малък марж между тях. Това означава, че ако имате нужда от пари може винаги да ги продадете. Златните бижута също може да бъдат продадени, но в цената им са включени изработка и ДДС - т.е. при покупката им от златар плащате по-висока цена от стойността на самото злато. А след това при обратното им изкупуване може да вземете само стойността на златото. Затова инвестиционните кюлчета и монети съхраняват по-добре стойността на парите и носят добра доходност при поскъпване на златото.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гунчо

Гунчо

07.11.2020 | 11:13

Тинтири-минтири! Вижте им маржа на купува- продава , пък пак да си говорим

Отговори
4 0
Всичко

Всичко

07.11.2020 | 11:09

Става с налучкване. Златото не носи лихви но и не се влияе от девалвация. Ако всички спестители мислят по този начин какво ще стане с банките?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?