49

Бум на инвестиции в площадки за отпадъци в Пловдивско

В РИОСВ са подадени заявки за Стамболийски, Говедаре, Асеновград и Марково

Бизнесмени масово инвести​рат в площадки за отпадъци в Пловдивска област. За по-малко от месец в Регионалната инспекция по околната среда и водите са внесени няколко инвестиционни предложения. В производствено помещение в индустриалната зона на Стамболийски предстои да се обособи площадка от 526 кв.м за съхранение на производствени и опасни отпадъци. Възложителят „Еко Юнивърс Про“ ЕООД е посочил, че предвижда да обособи на закрито, с ограничен достъп, няколко участъка за съответните отпадъци - над 50 вида, като за всеки ще има отделен съд. Сред тях ще има агрохимични отпадъци, съдържащи опасни вещества, отпадъчни печатарски мастила, киселини, води от различни производствени дейности, оловни акумулаторни батерии, луминесцентни тръби с живак и др. От РИОСВ са преценили, че за инвестиционното предложение не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Едноличен собственик на „Еко Юнивърс Про“ ЕООД е Иван Бижев. През 2015 г. той бе осъден на 15 г. затвор за опит за убийство пред "Планета Пайнер", но впоследствие оневинен.

Фирма „Асен и син 69“ ЕООД, със собственик Латинка Димитрова, регистрирана в пазарджишкото село Говедаре, ще изгражда площадка за събиране и търговия с отпадъци в местността Бялата воденица в Марково. На площ от близо 3 декара ще се приемат отпадъци от метални опаковки, от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, от черни и цветни метали. На място ще се извършва разкомплектуване на бракувани моторни превозни средства и продажба на части втора употреба.  

В Промишлена зона-Север в Асеновград, ще се обособи площадка за третиране и рециклиране на неопасни отпадъци от пластмаса. Инвеститорът „РТФ БГ“ ЕАД ще осъществява основната си дейност в производствено хале с площ от 1103 кв.м.  Предвидено е да има и обслужваща площадка от 2565 кв.м. В линията за рециклиране ще се обработват до 4000 тона годишно от всички посочени в номенклатурата 8 вида отпадъци.  

Чрез фирмата си „ИТП 22“ ЕООД софиянецът Илия Павлинов ще събира отпадъци от черни и цветни метали върху два наети имота с обща площ от 2017 кв.м. в Брестник. В инвестиционното предложение е посочено, че дейностите по предварително третиране ще се състоят в сортиране, рязане и уплътняване на събраните метални отпадъци с цел намаляване на обема им. Рязането на обемните отпадъците ще се извършва посредством газови резаци или ръчни - механични, хидравлични или пневматични инструменти като ъглошлайфи  и механични ножовки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?