46

Бум на фотоволтаични централи върху фермите в Пловдивско

Мнозина земеделски производители от Пловдивска област инвестират в изграждане на фотоволтаици на покривите на фермите си. Доказателство за това са инвестиционните предложения, внесени в РИОСВ-Пловдив. Както „Марица“ писа, фотоволтаична централа ще изгражда в овцефермата си карловецът Ненко Трифонов. Той спечели приза „Фермер на Тракия“ за 2017 г. в раздел „Животновъдство“ в едноименния конкурс на вестник „Марица“. Произвежданата от него електроенергия ще се използва за собствено потребление и продажба на генериран излишък.

Друг наш призьор в конкурса "Фермер на Тракия", но от 2016 г. - Милко Цветков - собственик на ВИ "Вила Юстина", изгради първата в България ферма за кози от южноафриканската порода "Боер" в с. Устина. Тя е построена преди няколко години и има модерна фотоволтаична система на покрива. 

Мобилната кланица, която ще се монтира в карловското село Розино, ще се захранва от собствена фотоволтаична инсталация с батериен блок. Неин инвеститор е „Шамбала Дивелпмънт“ ЕООД.

Мандра с фотоволтаик на покрива ще се изгражда и в първомайското село Езерово, с инвеститор "Узунов и синове" ООД. По план на покрива ще има фотоволтаична електрическа инсталация с мощност до 99 kW за собствени нужди. Собствена ФЕЦ ще монтира на покрива на цеха си за компоти и от „Еко Енерджи“ ЕООД. Производствената база е в Граф Игнатиево.

Ферма за туризъм и магазин за търговска дейност на продукти, добити от собствено лавандулово поле, както и ФЕЦ върху покрива на сградата в Дуванлий е инвестиционното намерение на група предприемачи.

Новият цех за производство на плодови сокове и сушени плодове и зеленчуци в с. Кадиево ще бъде оборудван с автономна фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия за собствени нужди. Целта на проекта е изграждане на съвременнa и модернa база за преработка на плодове, която да отговаря по качества на критериите на европейските и световните пазари, е посочил в уведомлението си до РИОСВ-Пловдив инвеститорът „Владилиана” ООД.

Министерството на иновациите и растежа предвижда да отвори процедура за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия на стойност 200 млн. лв. Мярката е за изграждане на соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на дадено предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1500 лица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?