3906

Бум на фалшиви столевки, по-малко ментета на 50 лв.

Фалшивите столевки се роят драстично. По данни на БНБ за първото тримесечие на миналата година засечените ментета с номинал 100 лева са били едва две. За същия период на 2024 година обаче те са цели 50. Намаление има при засечените фалшиви петдесетолевки, тази година те са 83 срещу 200 през първите три месеца на миналата година. Проблемът е за всички - и за потребители, и за бизнеса.

Ако  в банка или в търговската мрежа служител се усъмни, че банкнотата е фалшива, тя се изземва с протокол. В него се записват данните на човека, който волно или неволно се е опитал да я пробута. Преди това се вика полиция. С едно изречение - притежаването на неистински банкноти и монети, както и прокарването им в обращение, като знаете, че те са неистински, представлява криминално престъпление.

Иззетите пари се предават за анализ на БНБ в тридневен срок за извършване на експертна оценка. Такава се прави само в Националния център за анализ към управление „Емисионно“ на Централната банка. Ако парите действително наистина са менте, те остават в БНБ, за да бъдат унищожени.

Има няколко прости стъпки, за да се разпознаят неистинските банкноти и монети. Разглеждайте банкнотите или монетите много внимателно. Не се оставяйте на общото впечатление. Вместо това се концентрирайте върху отделните защитни елементи, които смятате, че разпознавате добре. Не се концентрирайте само върху един защитен елемент, когато проверявате банкнотата, съветват от БНБ.  Чрез докосване и срещу бяла светлина проверете защитните елементи. Ако е възможно, използвайте помощни средства - детектор за проверка на банкноти, лупа или UV лампа. Вземете друга банкнота или монета, с която да направите сравнение. Допълнителна информация за защитните елементи на българските банкноти можете да придобиете от интернет страницата на БНБ. Ако все още се съмнявате, занесете за проверка българските или чуждестранни банкноти или монети в най-близката банка или обменно бюро и/или уведомете най-близкото подразделение на МВР.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
България получи „не” засега от ЕК за приемането на еврото

България получи „не” засега от ЕК за приемането на еврото

26.06.2024 | 14:05

България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, представен днес. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви. Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно. В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева. Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема. Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен. Dariknews

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?