Следвайте ни

Бум на бизнеса с доставки на храна в Пловдив

viber icon

Добрин е на 24 години и до преди 2 седмици е работил като барман в заведение в централната градска част. Пред „Марица“ той разказва, че в началото на извънредното положение собственикът пуснал в неплатен отпуск всички свои служители. Преди 10 дни обаче, след удължаването на мерките срещу заразата с още един месец, целият персонал от 8 човека бил освободен. Шефът им заявил, че дори и при неплатен отпуск разходите по здравни осигуровки продължават да вървят, а заведението е единственият му бизнес.

„Той обеща веднага щом ситуацията се върне към нормалното, да се свърже с всички нас и да ни назначи отново. Обясни ни, че няма как да плаща осигуровки, наем на помещението и битовите сметки, след като практически няма доходи“, разказа младежът. Добрин обаче бързо намира работа в сектора с разносната търговия и от няколко дни работи за една от двете големи фирми, извършващи доставки на храна по домовете.

В момента тази услуга става все по-популярна и е един от малкото бизнеси, бележещи ръст по време на извънредното положение. Думите му се потвърждават и от сайтовете на foodpanda и takeaway - лидерите при тази услуга, които от началото на епидемията у нас усилено търсят нови разносвачи за Пловдив и за страната. Така от началото на извънредното положение доста младежи са сменили заведенията с колите и велосипедите за доставка. 

Голяма част от ресторантите в Пловдив вече успяха да се адаптират към новата ситуация в града. Повечето от тях оставиха работещи своите кухни и готвачи, като обслужват клиенти само с доставки. Справка в двете най-популярни платформи за онлайн поръчки на храни показват, че само за последния месец под тепетата над 40 заведения са започнали да предлагат обслужване до врата.

Други ресторанти пък сами организират доставките си и ползват част от барманите и сервитьорите за тази цел.

От началото на извънредното положение стотици пловдивчани, работещи в заведенията и ресторантите, останаха без работа и доходи. Преобладаващо голяма част от тези хора са младежи между 18 и 30 години, които по традиция са основно заетите в този сектор.

Само за месец и половина епидемията от коронавирус промени изцяло пазара на труда в Пловдив. В най-популярния уебсайт за обяви за работа в началото на месец март имаше над 300 обяви за работа в различните барове, кафета и ресторанти в града. Месец по-късно има едва 40 обявени места в сектора, като голяма част от тях (общо 17) са публикувани преди въвеждането на извънредното положение и ограниченията, свързани с него.

Никой не знае ще има ли работа, а и летен сезон

Бюрото по труда и експертите по заетостта все още не могат да кажат колко точно младежи са останали без работа през последните няколко седмици, но се предполага, че между 30 и 50 % от заетите в ресторантьорския бранш към момента са или освободени или в неплатен отпуск. По данни на НСИ от края на 2019 година 10 257 души в Пловдив са работили в ресторантьорския и хотелиерския бранш, а поне още 10 хиляди са били заети в отрасли, пряко свързани с тази дейност. По традиция немалка част от персонала в заведенията в средата на май се отправя към летните курорти, но към момента не е ясно дали изобщо у нас ще има летен сезон 2020.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ех, и ти

08.04.2020 | 10:30

Не виждаш ли, че е Добринка?

Отговори
0 0

С колелото

08.04.2020 | 08:45

Това Добрин ли е...?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?