2374
Следвайте ни

"Булгаргаз" предлага поевтиняване на синьото гориво 13%

viber icon

Поевтиняване на газа с 12-13% от март. Такова предложение ще направи утре "Булгаргаз" до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов в ефира на NOVA.

Както е известно, "новогодишно", КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари, вместо прогнозираните преди това 14 на сто. И това породи допълнително напрежение след въведения мораториум за цената на електроенергията и предвидените компенсации. Днес Павлов не се ангажира с това може ли да се избегне шоковото поскъпване.

"Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо", заяви той.
Шефът на държавното дружество коментира и атаките, които идват от страна на правителството по адрес на "Булгаргаз". Според енергийния министър Александър Николов България е можела и сега да получава много по-големи количества от азерския газ по алтернативни трасета през Гърция (б.р. - ние и в момента получаваме от южната съседка, но в много по-малки количества от възможните) и дори от Турция. "Булгаргаз" обаче не е направила нищо, с което да се опита да ги достави.

Отговорът на Павлов бе, че по договор доставката се осъщестява на газовата връзка, а тя още не е готова. Следователно азерската компания няма задължение да доставя на друго място, но го прави сега по своя воля.

"Това е поредната измислица. "Булгаргаз" няма лицензия за търговия за Румъния", пък бе отговорът му на друго обвинение от страна на кабинета - че дружеството извежда евтин природен газ от газохранилището в Чирен и го продава скъпо навън, в т.ч. в Румъния.
"Настоящият Борд на директорите на "Булгаргаз" е назначен след конкурс от служебното правителство през юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година".

"Булгаргаз" не изкривява, а направо лъже за точки от договора с Азербейджан"
Така пък изпълнителният директор на дружеството отговори на нападките, че хора на ГЕРБ саботират дейността му. "Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от "компания мъртвец" в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи", посочи още Павлов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?