Следвайте ни

Бързо и лесно: Сменяме доставчика на ток като мобилния оператор

viber icon

За да излезе абонат на свободния пазар, трябва да направи много точни прогнози за консумираната си енергия. 

От 1 юли бизнесът и битовите абонати могат бързо и лесно да сменят доставчика си на еленергия. Наблюдатели на пазара определят новите Правила за търговия с електрическа енергия на КЕВР, обнародвани в началото на май, като „все едно да си смениш мобилния оператор“.

Едното облекчение е, че при първа смяна на доставчик от регулирания пазар с доставчик по свободно договорени цени и в случай че обектът е с инсталиран електромер за почасово отчитане, клиентът има право да получи безплатно информация за почасовата си консумация за период до две години назад от съответното ЕРП. Това е важно, тъй като именно на тази база търговците на ток могат да изготвят конкретна оферта, съобразена с графика на потребление, така че клиентът да оптимизира допълнително разходите си. Втората промяна е, че новият търговец на енергия задвижва заявлението на клиента, а не той самият. И всичко става онлайн. Отпада и изискването за предоставяне на удостоверение за липса на задължения към стария доставчик.  

И в момента всеки в Югоизточна България, който иска да скъса с ЕВН, може да го направи. Търговците на свободния пазар са стотици, а и самото ЕВН има свои -  EVN Трейдинг и EVN Електроснабдяване. Стъпките са няколко: избира се търговец и се подава заявление към мрежовия оператор. Смяната е напълно безплатна, но със срок на предизвестие, посочен в договора. Необходимо е до 10-о число на месеца, предхождащ промяната, да се подаде заявление за смяна на доставчик до мрежовия оператор, обясняват от компанията. Доставките по новия договор започват винаги от първо число на месеца. Фирмите от групата на ЕВН например и сега предлагат две оферти за клиенти на свободен пазар. Едната е за потребители с преобладаващо дневно потребление, а втората - за такива с по-ясно изразено нощно потребление. 

Цената е фиксирана за 12 месеца, но няма как да знаете каква е, защото тя се определя на пазарен принцип. Най-общо разбивката на крайната сума е следната: цена за електрическа енергия ​- договаря се с търговеца, цени за мрежови услуги ​- определят се от КЕВР, цена за задължения към обществото -определя се от КЕВР, плюс данъци, определени от държавата, като акциз, ДДС и др.

Механизмът на свободното договаряне е прост, но прогнозите за потребление на ток никак не са лесни, обяснява инж. Александър Ангелов, докторант в Техническия университет.  Всеки потребител предоставя на търговеца собствените си прогнозни почасови количества електрическа енергия за следващия ден. Тези прогнози се сравняват с реално измерените за всеки час количества потребена енергия. И точно тази грешка прави тока ни по-скъп. За всяко отклонение (небаланс, грешка) от прогнозните количества се заплащат наказателни такси, наречени цени на небаланс - от недостиг или излишък. „Наказателната“ такса от небаланс се добавят към стойността на вече закупените количества електрическа енергия. Така всяко отклонение от собствените прогнози води до допълнителни оскъпяване на крайната цена на електрическата енергия, която клиентът потребява, смята инженерът. Той е разработил методика за намаляване на разходите при участие на свободния пазар на електрическа енергия, която бе представена на деветата научна конференция ТЕCHSYS 2020 . 

И нещо много важно: получените грешки в края за едно денонощие се получават с натрупване, а не се компенсират помежду си. Оттук следва и основното предизвикателство пред всеки потребител: да направи такава прогноза, която да се доближава до реалната му консумация, смята инж. Ангелов.

Пак отсрочка

Според първоначалния план в разгара на лятото, от 1 юли, небитовите потребители, които са свързани към разпределителната мрежа с присъединена мощност, равна или над 30 киловата, и битовите с капацитет 50 и повече киловата, трябваше задължително да купуват тока си от борсата. Това обаче беше отложено за 1 септември. По груби изчисления промяна трябваше да има за 55 хил. фирми и 3100 домакинства. Профилът на домакинствата, които щяха да бъдат засегнати, зависи единствено от потреблението им. Ето няколко примера - една сауна обикновено се загрява с около 4 киловата, солариумът - с 2 киловата, бойлерът е около 2 киловата, електрическо парно за къща е между 4 и 6 киловата. Либерализацията на пазара на енергия у нас се прави поетапно, но все пак трябва да приключи през 2025 година.

Сага 

В началния етап на свободния пазар участваха само клиенти, които са присъединени към мрежа високо напрежение. След 2013 г. всички клиенти на средно напрежение също се присъединиха към свободния пазар. В момента битовите и небитовите потребители на ниско напрежение могат да избират на какви цени да си купят ток - регулирани или свободни. "Идеята е в близко бъдеще всички потребители на ниско напрежение да преминат към свободния пазар“ - така инж. Ангелов коментира кратката пазарна история на свободното договаряне на електричество у нас. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?