Следвайте ни

Брюксел ще затяга правилата за биомаса и пелети

viber icon

Брюксел възнамерява да затегне правилата, за да попречи на някои форми на изгаряне на дърва заради натиска от екологични групи и учени. Европейската комисия ще предложи засилване на своите „критерии за устойчивост“, за да се измери дали някои форми на биомаса - включително горими пелети, произведени от дървесина или органични отпадъци, трябва да се считат за възобновяеми източници на енергия. Това е записано в един от законопроектите, които Европарламентът ще обсъжда тази есен.

Към момента биомасата представлява почти две трети от енергията от възобновяеми източници в ЕС, като намалява продукцията от източници като вятърна и слънчева енергия. Екоактивистите настояват всички форми на биомаса от горите да бъдат изключени от класификацията на общността за възобновяема енергия. В документа се казва, че дървесината от разнообразни и първични горски земи, известни като „забранени зони“, не трябва да се счита за възобновяем източник на енергия. Първичните горски материали представляват около 18% от цялата биомаса, произведена в Евросъюза.

Предложените правила на ЕС също ще бъдат разширени, за да обхванат инсталации за биомаса с капацитет над 5 мегавата, намалявайки прага, който в момента е 20 мегавата. Очаква се Брюксел също така да увеличи общата цел на ЕС за възобновяема енергия от сегашните 32% към 2030 г. до почти 40%.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?