3906

Брюксел с големи промени: Нови правила за онлайн пазаруването

Европарламентът гласува в подкрепа на нови правила, които ще отговорят на нарастващите предизвикателства за потребителите, породени от онлайн пазаруването

Потребителите вече ще могат по-лесно да получават компенсации

 

Европарламентът гласува в подкрепа на нови правила, които ще отговорят на нарастващите предизвикателства за потребителите, породени от онлайн пазаруването, новите технологии и преминаването към кръгова икономика.

Европейските потребители вече ще могат по-лесно да получават компенсации при дефектни продукти, след като евродепутатите приеха новите правила, договорени между правителствата на държавите членки на ЕС в края на 2023 година. Променената директива опростява изискванията за хората, които трябва да получат компенсация и премахва максималния праг от 500 евро. Ако досега потребителят трябваше да доказва, че продуктът е дефектен и това му е нанесло щети, сега съдът може по презумпция да приеме, че продуктът е дефектен, особено в сложните технически случаи.

Новите правила също така позволяват на националните органи за защита на потребителите да предоставят на потребителите допълнителна помощ, информира nova.bg.

Потребителите ще могат да получат обезщетение не само за материални щети, например, когато имуществото им е било унищожено. Ще имат възможност да претендират и за обезщетение за неимуществени вреди, включително за вреди върху психологическото здраве, признати с медицински документи. Новият закон също така гарантира, че лицата, които са претърпели вреди под формата на унищожени или повредени данни (напр. при изтриване на файлове от твърдия диск), също ще имат право на обезщетение.

Директивата трябва да бъде формално приета от Европейския съвет, за да влезе в сила. Новите правила ще се прилагат за продукти, пуснати на пазара 24 месеца след публикуването на директивата в официалния вестник на Европейския съюз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
loss

loss

12.03.2024 | 22:17

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:--- https://e.vg/mens

Отговори
0 1
Дрън дрън

Дрън дрън

12.03.2024 | 21:04

Синът поръча интересен вентилатор от "Амазон". Доставката бе сгрешена. Обади се в централата. Обясниха му, че ще доставят желания модел, като погрешно доставения остава за нас - без финансови претенции от тяхна страна. Доставиха ни желания продукт. Сега имаме от двата модела -единия е безплатен. Това разбирам коректно оношение към потребителя. Дори да бяхме върнали погрешно доставения - отношението е важно! Не съм сигурен, че в Европа това може да се случи. За нашата страна - ааааааааааабсурд! /поне в настоящото хилядолетие е нимислимо за нас, като знам какви са чорбаджиите у нас! А те са пълни идиоти - направо за разстрел!/

Отговори
9 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?