Следвайте ни

Брутният вътрешен продукт с 3,6% нагоре

viber icon

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2019 година ще бъде 3.6%, съобщи Европейската комисия в своята есенна макроикономическа прогноза. Това е с 0.3 процентни пункта над очакванията през пролетта. За 2020 г. Брюксел е по-песимистичен относно икономическото развитие на страната.

Растежът ще бъде 3%, докато шест месеца по-рано Комисията очакваше ръст на българския БВП от порядъка на 3.4%. Икономическият растеж през следващата година ще се забави и ще остане близо до потенциалния.

Основен фактор за растежа се очаква да бъде вътрешното търсене, като високата заетост и бързият ръст на заплатите ще подкрепят разширяване на потреблението на домакинствата. Същевременно потенциалът за нарастване на заетостта е почти изчерпан.

Ръстът на инвестициите ще се ускори, но умерено - заради несигурността на външната среда и като цяло влошените перспективи пред растежа.

Експортът се очаква да нарасне умерено през 2020 г. в съответствие с външното търсене. Инфлацията ще намалее, тъй като временните фактори избледняват, а цените на петрола се очаква да паднат допълнително.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?