46

Броим 1000 лева за обследване, преди Европа да ни санира жилището

Подалите заявления напролет догодина ще трябва да осигурят и 20% самоучастие

Въпреки че правителството на Кирил Петков  си отива, в краткия му живот МРРБ успя да разработи своеобразно продължение на Националната програма за саниране чрез средствата от Плана за възстановяване. "Марица" провери какво се променя в новата схема. 

Общините в страната ще имат достъп до рекорден ресурс за саниране през следващите 3 години. Безспорно най-сериозното перо е Програмата за енергийна ефективност, заложена в Плана за възстановяване, по който се чакат още 1,4 млрд. лв. Освен това продължава и действието на Националната програма за саниране през 2022 г. с близо допълнителни 25 млн. лв. Така в общия си размер програмата вече доближава близо 2 млрд. лв. за седемте си години. 

Интересът на заинтересованите е насочен предимно към средствата, идващи от Плана за възстановяване, тъй като националната програма, финансирана директно от бюджета, е към своя край. 

Има подадени още близо 3300 заявления (от които над 200 от Пловдив) за саниране на жилищни сгради

в цялата страна, които ще разчитат на евросредствата. По план на МРРБ от националната програма ще бъдат изпълнени 29 сгради през 2022 г. и още 54 в следващата година. 

Така се оказва, че санирането с пари от Плана за възстановяване ще започне с летящ старт заради тези малко над 3300 жилищни сгради и собствениците им, които вече са започнали да правят стъпки към кандидатстване за финансиране. Неприятната новина за тях обаче дойде, след като стана ясно, че чакащите сдружения с готови документи няма да имат предимство при отварянето на новата програма. Нещо повече - в голямата си част те ще трябва да преработят проектите си, за да се наредят на опашката.

Всички тези сдружения на етажната собственост са в регистъра на Българската банка за развитие (ББР), тъй като в миналия период за тях не е стигнало финансирането. Първоначалните съобщения на МРРБ бяха, че сдруженията автоматично ще се наредят на опашката за новото финансиране, като така ще попаднат в първия кръг на класиране през март 2023 г. От регионалното министерство обаче обявиха, че въпреки че тези сдружения имат подадени заявления в ББР, те

няма да могат да бъдат прехвърлени за кандидатстване по Плана за възстановяване

и устойчивост заради получен отказ от страна на Еврокомисията по време на преговорите за изготвянето на програмите и условията по тях.

Новата програма за саниране, финансирана с пари от Европа, ще промени сериозно процедурите по съгласуване и кандидатстване с цел тя да бъде максимално достъпна за гражданите. Голямата промяна е намаляването на изискването за минимален брой жилища в сградата. Вече всички жилищни сгради с 3 или повече апартамента ще могат да кандидатстват, а не поне 36, както беше до момента. Според експертите това ще увеличи броя на потенциалните сгради, които да бъдат санирани в Пловдив повече от два пъти.

Най-голямата промяна за собствениците на жилища обаче идва с разходите, които те ще трябва да направят. Проверка на "Марица" показа, че в момента само техническото обследване на жилищна сграда струва между 5 и 8 лв. на квадратен метър, а енергийното - между 3 и 4 лв. Практиката показва, че изготвянето на обследването, без което не може да се кандидатства, излиза около 1000 лв. на апартамент, което мнозина очакват да се окаже най-големият препъникамък пред новата програма. 

Другата важна промяна, касаеща бюджета на програмата, е, че тя няма да бъде напълно безвъзмездна. С други думи, голяма част от собствениците и етажната собственост ще трябва да осигурят самоучастие. Самата програма има два етапа. Първият предвижда да събира заявления до края на март 2023 г., като те ще получат 100% финансиране за саниране, а тези,

подадени след март 2023 г., ще получат 80% от стойността на строително-монтажните работи

и ще трябва да осигурят 20% самоучастие. Друго решение, което се очаква да направи много по-лесно вземането на решението, е изискването "50% плюс един" от собствениците да дадат съгласие за участие в програмата. 

Все още не е решено къде точно ще се кандидатства, но всички индикации сочат, че този път заявленията и проектите ще се изпращат директно към МРРБ. По предишната програма това се правеше в общините, които след одобряването на блока организираха обществени поръчки за избор на проектантска фирма и след това на строителна. На по-късен етап строителите се отчитаха и общината подаваше заявление в Българската банка за развитие, тя осребряваше фактурите и общината плащаше на фирмите. Този метод обаче доведе по-късно до редица разследвания от Комисията за защита на конкуренцията и десетки дела срещу строителните фирми.

Разходите за отопление падат с близо 30%

Собствениците на апартаменти в санирани през последните няколко години сгради в Пловдив са доволни от извършените дейности, показва проверка на "Марица". Според Димитър Николов, който живее в един от високите блокове на бул. "6 септември", след санирането средните разходи за отопление през зимата са паднали с около 25 до 35 процента. Съседът му Валентин Милев потвърждава, че преди саниране едната спалня в жилището му, която не ползва и отоплява, е била със средна зимна температура от 14 градуса, докато в момента там е около 16,5 градуса. 

Собствениците отчитат, че освен пряк ефект върху енергийната ефективност санирането сериозно е подобрило и външния вид на старите им панелни сгради. Много от събранията на етажната собственост, след като са приключили ремонтите, са облагородили прилежащите пространства. На други места, като в район "Централен", след санирането на сградите районната администрация е създала допълнителна ифраструктура. 

Основните забележки на собствениците във вече санираните сгради са свързани с качеството и бързината на работата. Има много оплаквания, че ремонтите по един блок често продължават близо година. Липсвал и реален контрол, който според пловдивчани е причина за редицата рекламации на вече санираните блокове.

И бизнесът ще може да се вреди за европари

Извън средствата, заделени за саниране на жилищните сгради, още близо 600 млн. лв. ще бъдат достъпни за бизнеса и институциите по мерките за енергийна ефективност.  235 млн. лв. от тях по Плана за възстановяване са предвидени за енергийна ефективност на частните бизнес сгради от всички сектори.

Останалата част от средствата ще отидат за административните сгради на местно и национално ниво, тъй като голяма част от тях не отговарят на изискванията. По тази програма ще се изисква 50% самоучастие на собствениците, като кандидатстването по тази ос ще започне най-рано през 2023 г.

Малкият бизнес има интерес, но не знае какво и как да си поиска, коментира Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. В момента има отворена процедура за 60 млн. лв. за изграждане на един MWp за собствени нужди, като проектите са започнали да пристигат едва през април и май, при положение че процедурата е отворена от ноември. Фондът на фондовете предлага 700 млн. евро публичен ресурс и още толкова частен ресурс, като работи с различни финансови институции.

По Програма „Развитие на регионите 2021-2027" ще е допустимо саниране на еднофамилни къщи в 50 града на страната, но те трябва да попадат в цялостна проектна идея, която предвижда подобряване визията на район в града.

Големият проблем са 650 000 еднофамилни жилища

Близо 93% от сградите у нас не са енергоефективни, сочи изследване на Министерството на регионалното развитие, представено от "Алфа Рисърч". За 15 години по програмите за енергийна ефективност в страната са санирани едва 2000 от над 60 000 многофамилни жилищни сгради, които имат нужда. Много по-голям проблем обаче се оказват близо 650 хиляди еднофамилни жилища, които също имат нужда от ремонт. Засега обаче за тях няма предвидени програми или дори частична помощ.

От Асоциацията "Да обновим България", която се занимава с проблемите на сградния фонд в страната, се опасяват, че ако продължаваме с тези темпове, ще са нужни около 200 години, за да обновим домовете си. Прогнозата на експертите и социолозите за обхвата на продължението на Програмата за енергийна ефективност не е добра. Резултатите показват, че над 80% от анкетираните знаят за националната програма и са се опитвали да кандидатстват.

Задействането на новите програми не търпи отлагане, защото е един от най-ефективните и устойчиви механизми за намаляване на енергийната консумация, удържането на поносими за домакинствата разходи и преодоляване на опасенията, че с увеличаващите се проблеми на неподдържаните сгради хората губят от стойността на собственото си жилище, смятат от "Да обновим България".

Между 30 и 50 процента от кандидатствалите обаче не са одобрени, затова част от хората са предприели собствени ремонти. 71% от анкетираните заявяват, че искат да участват в нова фаза на Националната програма за обновяване за енергийна ефективност при изискване за съфинансиране от страна на собствениците. 36% биха разчитали на лични спестявания, 24% - на кредит, а 36% нямат възможност за съфинансиране.

Изследването сочи и други два важни извода. Единият е, че 40% от хората "намаляват градусите" в домовете си, за да пестят от сметките. Вторият е, че се увеличава  енергийната бедност. Боряна Димитрова, управител на "Алфа Рисърч", обясни, че проучването показва, че българите разчитат на санирането най-вече за да ограничат сметките си за енергия.

Оказва се обаче, че близо 80% от собствениците на апартаменти  са извършвали ремонти, свързани с поставяне на дограма или изолация, но без да се координират със съседите от входа. Този феномен доведе и до появата на т. нар. наречените сгради "лего", при които едно жилище е санирано и със сменена дограма, докато съседното е още на сив панел и стара дървена дограма. Експертите са категорични, че при подобни дейности "на парче" реалният ефект от мерките по енергийна ефективност намалява в пъти. 

Проучването на "Алфа Рисърч" е разглеждало и какви са трудностите за българите спрямо програмата за саниране. Голям препъникамък е какви документи и къде се подават. 44% от собствениците пък смятат, че трудно се постига съгласие между всички собственици в сградата. Трети проблем е какъв да е процентът на финансиране и какъв ще е контролът.

Като следващи стъпки инициативата „Да обновим България“ предвижда да засили обществения натиск за приемане на пътна карта за сградно обновяване със заложени конкретни ангажименти за финансиране, каквато вече бе неколкократно предложена на правителството. Паралелно с това вече се предприемат конкретни стъпки за възможно най-бързо стартиране на програми по предложения бизнес модел.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Георги

Георги

01.07.2022 | 09:18

Дълга, но не много обективна статия. Да, за да се санира жилищна сграда трябва да се възложат и заплатят ТП и ОЕЕ, но 1000 лв за имот са болни фантазии. Към момента нашага фирма има около 20 реално дадени оферти за тези дейности и 5 от тях са одобрени от общите събрания. Средната цена на апартамент е от 340 до 480 лв, а на фона на целия проект това е едва 1 до 2 процента от безвъзмездната помощ, която ще се получи.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?