Следвайте ни

British Airways съкращава една четвърт от служителите си заради COVID-19

viber icon

Британската авиокомпания „British Airways“ съкращава една четвърт от служителите си поради пандемията от новия коронавирус. Представители на профсъюза Unite заявиха пред Скай Нюз, че компанията планира да намали броя на своите 42 000 души персонал със 10 700 души през следващите дни.

„British Airways“ обяви, че е постигнала споразумение с 6 000 служители, които доброволно са се съгласили да бъдат съкратени. Освен това Unite очаква компанията да уведоми повече от 4 000 души за предстоящи съкращения. Профсъюзът твърди, че тези служители на компанията, които запазват работните си места, ще бъдат информирани за необходимостта от предоговаряне на трудовите им договори, като се съгласят за значително намаляване на заплатите, което в някои случаи ще възлиза на 50%. В самата компания обаче казват, че няма да се говори за такова значително намаляване на заплатите и впоследствие много от уволнените служители ще бъдат помолени да се върнат на работа.

"Финансовите резултати за полугодието от миналата седмица ясно показват колко лошо пандемията COVID-19 се е отразила върху нашия бизнес. Трябва да вземем трудни решения и да се стремим да спасим колкото се може повече работни места. Никога не сме очаквали да се окажем в ситуация, в която трябва да намалим персонала толкова драматично. Към днешна дата над 6 000 от нашите колеги са се съгласили доброволно да напуснат“, се казва в съобщение на компанията.

Според Unite повече от 4 000 души, които доброволно напускат компанията, са бордови екипаж.

Миналата седмица международният авиационен холдинг IAG, в който са включени „British Airways“ и испанската „Иберия“, обяви, че загубите му за второто тримесечие на 2020 г. възлизат на 2 милиарда евро след намаляване на пътническия трафик с 98%. Компанията не очаква авиационната индустрия да се възстанови от пандемията преди 2023 година. Още през април IAG предупреди, че се подготвя да съкрати в „British Airways“ до 12 000 служители в хода на мащабно преструктуриране. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?