44

Брашното от щурци не може да замени месото

Брашното от щурци не е аналог на месо, поради което няма как да се използва във вегански продукти, въпреки богатото съдържание на протеини. Регламентът на ЕС за нови храни, с който от началото на януари се позволи консумацията на „частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, предизвика масово объркване сред потребителите. Това коментира пред „Марица“ доц. д-р  Живка Горанова, зам.-директор на Институт за консервиране и качество на храните.

Както „Марица“ първа писа, тя е в екипа учени, които от няколко години изследват възможността за влагане на брашно от щурци в някои от хранителните продукти. Даже миналата година разработката им „бадемова паста с брашно от щурци“ получи приз за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Пловдив.

Преди всяка нова храна - храна от нови източници, нови вещества, използвани в храната, както и нови начини и технологии за производство на храна - да бъде одобрена съгласно „регламента за новите храни“ в ЕС, EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) трябва да извърши научна оценка на риска, за да се увери, че той е безопасен за човешка консумация.

EFSA обикновено използва традиционни храни и съставки като еталон и оценява безопасността въз основа на приликите между съществуващата референция и новото предложение.

Новата храна трябва да бъдат ясно етикетирана, за да се избегнат недоразумения и да се позволи на потребителите „да направят информиран избор и да използват безопасно храните“. Ясното етикетиране и списък на съставките са още по-важни, когато храната може да причини първична сенсибилизация или алергични реакции.

Имайки предвид съществуващите разпоредби, статуса на новите храни и алергизиращата сила на праха от щурци, няма риск той да бъде „скрита съставка“, в която и да е търгувана храна. Означението на тази нова храна върху етикета ще бъде „Acheta domesticus (домашен щурец) частично обезмаслен прах“.

В непосредствена близост до списъка на съставките производителите ще трябва да добавят предупредителна декларация, тъй като „частично обезмасленият прах от щурци“ може да причини алергични реакции при потребители с известни алергии към „ракообразни, мекотели и продукти от тях, както и акари“.

Иначе частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, може да се използва в редица продукти, като многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, продукти на основата на макаронени изделия, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове, различни от чипс, месни заготовки и др.

Преди да одобри консумацията на брашно от домашен щурец, ЕС даде картбланш и на други ядливи насекоми от човека: изсушена ларва на Tenebrio molitor - жълт брашнен червей, замразена, изсушена и прахообразна форма на ларва на Tenebrio molitor, както и замразени, изсушени и стрити на прах форми на Locusta migratoria - мигриращ скакалец.

Специално брашното от домашен щурец има разрешение да се ползва като нова храна за пробен период от пет години. Производител е фирма от Виетнам, единствена досега подала заявление и след щателни изследвания за безопасна употреба получила одобрение от ЕС.

 

България има потенциал да стане водещ производител

България има потенциал да се превърне във водещ производител на продукти от насекоми в Централна и Източна Европа. Това коментира Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Организацията, учредена в края на 2021 г., има за цел развитието на конкурентна среда и въвеждането в страната на правна уредба, която да позволява развитието на насекомовъдния сектор, както и за общественото приемане на насекомите като източник на протеини за храна на животни и хора. Членовете й ще настояват за промени относно регистрацията и изискванията за откриване на ферми за насекоми.

На този етап малцината фермери, както и тези, които тепърва ще се ориентират към отглеждане на насекоми, трябва да изпълняват разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според тях са необходими корекции относно категоризацията на обектите, в които ще се отглеждат ципокрили, без значение дали са за фураж за домашни любимци, или за човешка консумация.

Първата в България ферма за производство на протеиново брашно от ларви на черна муха войник, което служи за фуражи за риби и домашни любимци, е открита през 2017 г.

 

Насекомите били деликатес за римските аристократи

Повечето племена и народи в човешката история са консумирали насекоми. Почти всички древни народи, включително и американските индианци са ги смятали за чудесен източник на хранителни вещества. За някои този вид екзотична храна е била въпрос на оцеляване, за други - деликатес. Според проучване на университета „Пардю“ в наши дни 80% от хората по света консумират насекоми съзнателно и редовно, а 100% - неволно. Регистрирани са 1462 вида насекоми, годни за консумация. Ястия, съдържащи различни насекоми, се предлагат в гурме ресторанти в Япония, Франция, Тайван, Австралия, Нова Зеландия и др.

Ядливите насекоми традиционно са важна и питателна храна за хората в Африка, Австралия и Латинска Америка от векове. Коренните жители на Южна Африка използват за храна гъсеници, скакалци, мравки, термити и бръмбари. Много хора консумират раци, омари и скариди, които принадлежат към същия биологичен вид насекоми - членестоноги.

Има много исторически свидетелства, че хората са консумирали насекоми. Сред тях са древните римляни и гърци. Римският учен Плиний, автор на „Естествена история“, пише, че римските аристократи обичали да ядат ларви на бръмбари, хранени с брашно и вино. Древногръцкият философ и учен Аристотел описва в трудовете си идеалното време за събиране на цикади. „При достигане на максимална големина в земята ларвата на цикадата се превръща в какавида. Тогава е най-вкусна - преди обвивката да се разкъса. Отначало мъжките са по-добри за храна, а след чифтосване - женските, които тогава са пълни с бели яйца.

Според проф. Уилям Лайън от университета в Охайо, ако американците бяха склонни да включат повече насекоми в храната си, фермерите щяха чувствително да намалят количеството пестициди. По-добре да консумираме насекоми, вместо остатъци от пестициди в храната си. Преди 50 години беше нормално в една ябълка да има червеи, бобените зърна да са нахапани от бръмбари, а листата на зелето от гъсеници.

Повечето американци не осъзнават, че изяждат по половин-един килограм насекоми всяка година, тъй като са смлени и не ги виждат. Те се съдържат в храни като сладко от ягоди, фъстъчено масло, сос за спагети, ябълково пюре и др.

В САЩ има държавен стандарт за максималния брой части от насекоми, допустими за единица от всеки хранителен продукт. Например 75 частици от насекоми може да се съдържат в 50 грама пшенично брашно, 2 личинки на 100 грама доматен сос, 20 на консервирани гъби, 60 частици на 100 грама фъстъчено масло и т. н. Тези стандарти са въведени, защото няма как да се отгледа реколта на открито поле, да се прибере и преработи, без да се допуснат естествени дефекти.

Проф. Лайън изтъква: “Насекомите са далече по-чисти от някои други същества. Например скакалците и щурците се хранят със свежи зелени растения, докато раците, омарите и сомовете ядат всякаква развалена, гниеща материя на дъното".

Почетният професор по ентомология  Джийн Дефолиарт в университета на Уисконсин-Медисън твърди, че с манията си за отглеждане на добитък оголихме планетата от растителност. Насекомите са много по-ефективни в превръщането на биомаса в протеини.

Откъс от книгата на Виктория Бутенко „12 стъпки към суровоядството“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
666

666

21.02.2023 | 17:42

Вече съм угоил един домашен щурец и от бута ще правя пържоли за ес дебилите

Отговори
2 0
Прозорец на Овертон

Прозорец на Овертон

21.02.2023 | 16:36

Първо ни казват, че не са особено полезни (но все пак има дискусия), после ще са полезни за някои групи хора, после ще са вредни само за някои групи хора...накрая задължителни за всичи. Лично аз от известно време купувам главно неща с надпис "веган"- особено, когато се налага да взема нещо на хлапетата. Веганите са заядлив народ и с тях не се е%ават.

Отговори
2 0
Ssss

Ssss

21.02.2023 | 15:05

Горките крави. хем ги изяждат, хем са виновни за бедите (измислените) на човечеството!

Отговори
4 0
Ганьо

Ганьо

21.02.2023 | 14:56

С ковида не успяха ,ама с тия насекоми ша на уморят

Отговори
4 0
Жоро

Жоро

21.02.2023 | 14:13

Ех,какви добри хора... За наше и на природата добро го правели политиците . Да ядеш хитин било толкова полезно и въобще не предизвиквало рак, алергии ,кожни заболявания. :)

Отговори
9 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?