Следвайте ни

Брадва с цената на тока за половината малък бизнес

viber icon

Повече от половината малък бизнес в Югоизточна България ще плаща от следващия месец луди пари за ток. От общо 95 000 небитови абоната едва 35 000 са избрали доставчик на енергия от свободния пазар, направиха справка за „Марица“ от EВН. Крайният срок за това беше 10 юни, за да могат договорите с новите фирми да влязат в сила от 1 юли. Останалите 65 на сто от малките фирми - фурни, кафенета, фризьорски салони, магазинчета и т.н., ще бъдат прехвърлени към Доставчик от последна инстанция (ДПИ). За всички обекти в Югоизточна България, които са присъединени към мрежата на Електроразпределение Юг, в ролята на ДПИ влиза EVN Електроснабдяване. Цените на електроенергията обаче са солени. В момента киловатчас струва 0,15859 лв. без ДДС. Отделно от това се дължи такса "задължения към обществото", която е в размер на 0,02147 лв./kWh, и друга - за мрежови услуги.

Никой клиент, независимо малък или голям, няма интерес да бъде обслужван от ДПИ, защото цените са значително по-високи от тези на свободния пазар. Фирмите, пропуснали важния срок, могат да изберат и сменят доставчика си всеки месец. Ако заявлението е подадено до 10-о число на месеца, смяната ще бъде факт от 1-во число на следващия календарен месец. Така че небитовите абонати, които не са излезли на свободния пазар, ще плащат огромни сметки поне месец. 

Справката от ЕВН за малките фирми, пропуснали важния срок, е почти идентична и на резултатите от другите енергийни дружества в страната. Общо 180 000 от около 300 000 абоната отиват автоматично към скъпия ток от ДПИ.  Колко точно ще е скъпа енергията от такъв доставчик, още не е ясно, защото в момента в КЕВР се обсъжда проект на нова методика за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ. Това е в резултат на огромното количество фирми, които така и не направиха своя избор на свободния пазар на енергия.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (5)

Батко

Батко

16.06.2021 | 12:59

В случая се спазват законите на ЕС, и фирмите сами са си виновни, че не са си избрали доставчик на ток. Цените могат да бъдат в пъти по-ниски ако си размърдат задника. Уви, българите са мързелива рая и знаят само да мрънкат.

Отговори
1 1
Тошко

Тошко

16.06.2021 | 11:01

Тъй като президента е избран без да плащаме такса за гласуване, според мен той не струва нищо! За това и загубите които търпим от неговото "управление" са ни много голямо. Долу шайката на Радев!

Отговори
3 4
Го4о

Го4о

16.06.2021 | 11:07

Новите партии начело с Мая и Ристю смениха шефа на КЕВР Иван Иванов и виждате новите шефове какво правят!!!! Очаквайте високи цени на ток, парно, вода, бензин, газ, данъци, такси и ИТН!

Отговори
3 5
Кожодери

Кожодери

16.06.2021 | 10:43

Обществена такса две стотинки! В мойте младежки години дневната еленергия беше две стотинки за киловатчас а нощната една стотинка. Който не скача е инакомислещ, СЕ ДЕ СЕ, СЕ ДЕ СЕ. А на ви сега едно СДС.

Отговори
1 5
Токчо

Токчо

16.06.2021 | 09:26

Нови посредници и лапачи от разпределението на електрическата енергия. Това ще доведе само до по-високи цени .

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?