Следвайте ни

Брадва с цената на тока за малкия бизнес

От 1 юли небитовите абонати минават към доставчик последна инстанция, ако сами не изберат търговец

viber icon

Малкият бизнес не възприе либерализирането на пазара на електроенергия като свобода, а по-скоро като ангажимент. И улис​ан в COVID​ криза, намалени приходи и затруднени продажби, не направи почти нищо, за да изпълни законовите разпоредби да излезе на свободния пазар. Небитовите абонати автоматично бяха прехвърлени с типови договори към досегашните си доставчици на ток, но в ролята им на търговци. Срокът на тези договори обаче изтича на 30 юни. 

По данни на ЕВН към октомври миналата година едва 15% от небитовите абонати на ниско напрежение в Югоизточна България смениха доставчика си на енергия. Четири месец​а по-късно особено раздвижване също няма, а крайният срок наближава. До 30 юни 2021​-ва всички магазини, кафенета, рест​оранти, фурни, фризьорски салони, адвокатски кантори и т.н. трябва да сключат договор с търговец на енергия. В противен случай ги чакат много солени цени на тока, тъй като те ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Целта на ДПИ е да осигурява енергия не като пазарен участник, а като вид „спешна помощ“ за клиенти, останали внезапно без снабдяване, и то за максимално кратък срок, предвид по-високите му цени, обясняват от ЕВН България. Само за илюстрация - цената на електрическата енергия от EVN Електроснабдяване в ролята му на ДПИ в сила от 1 февруари 2021 г. е 0,16693 лв./kWh, без ДДС, без в това да влиза компонентът "Задължения към обществото", който е в размер на 0,02147 лв./kWh. Или общо - 0,18840 лв./kWh. С една дума ​- ценова брадва! В момента клиентите по типов договор на ЕВН Електроснабдяване заплащат общо 0,15430 лв./kWh при еднотарифен  план и съответно 0,15547 лв./kWh дневна и 0,12141 лв./kWh нощна тарифа при двутарифен. 

Защо процесът буксува

Краткият отговор е, защото повечето хора не разбират трудната тематика. Търговците на ток пък колкото и да са активни, не могат да стигнат лично до всеки един търговски обект. Топката е в ръцете на собствениците на малки бизнеси.

Заради очакваните неразбории законодателят още миналата година даде резервна възможност ​- фирмите да подпишат типови договори с досегашната компания, в случая с пловдивските фирми - с ЕВН Електроснабдяване. Именно тези типови договори  са със срок 30 юни. 

„Въпреки активната комуникация от страна на EVN през последните месеци развитието на пазара показва, че към този момент все още голяма част от малките бизнеси не са предприели стъпки за подписване на индивидуален договор с търговец на свободния пазар. Вероятността това да стане до края на преходния период е все по-малка”, заявиха от компанията в края на миналата седмица, когато се състоя среща между ръководството на  EVN България и областните управители в Югоизточна България.   

Още разходи върху изтънял бюджет

Възможен вариант за избягване на негативния сценарий с ДПИ е промяна в законовото изискване за сключване на индивидуални писмени договори, официално предлагат от компанията, обслужваща Югоизточна България. С други думи - малките фирми от Пловдивско, Бургаско, Старозагорско, Пазарджишко, да останат и занапред клиенти на ЕВН, но в качеството му на търговец на ток от свободния пазар. Това по никакъв начин няма да ограничи свободното право на избор на тези клиенти да преминат по всяко време към друг доставчик, но ще им спести преминаването дори и за месец към ДПИ и неговите цени, аргументират се от ЕВН. Този подход е прилаган и в други европейски държави, като Германия и Австрия, дадоха пример оттам. Той няма да се отрази негативно нито на пазарните процеси, нито ще наруши конкурентната среда при доставчиците на електроенергия, които и в момента имат пълната възможност да привличат клиенти, се казва в становището на енергийното дружество. 

Благородни помисли или просто бизнес 

Предложеният вариант означава без много усилия ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про да получат наготово маса клиенти. Работодателските организации вече се обявиха против и съзряха монополни интереси, тъй като за либерализацията на енергийния пазар се говори отдавна и срокът за промяната е бил достатъчно дълъг.

В интерес на истината, промяната в Закона за енергетиката и сроковете за излизане на небитовите абонати на свободния пазар засегнаха над 300 000 фирми в цялата страна. Само в Югоизточна България около 100 000 абонати трябва да „скъсат” с ЕВН. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

малък бизнес

малък бизнес

01.03.2021 | 15:29

Още един посредник-лапач във веригата на енергетиката!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?