Борсов коментар: Златото плавно поскъпва

Автор: Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

 От движенията на цените на пазарите през седмицата започна да прозира фактът, че  криптовалутите не успяха да заменят златото като инвестиция. В сянката на големите промени в цените на криптовалутите цената на златото започна да се възстановява бавно. Характерно за цената на благородния метал, е че тя се покачва бавно, а спада доста по-рязко, като изключим последното й нарастване през юли-август 2020 г.

Въпреки че достигна 1790 щатски долара за тройунция, възстановяването остана на заден план от еуфорията около дебюта на Coinbase и движенията на цените на криптовалутите. Сигнали за плавно покачване на златото са както сравнително добрите новини за компаниите за добив на злато, така и цените на облигациите. От своя страна

биткойнът поевтинява за седма поредна сесия

от осем дни, увеличавайки загубите си на фона на очакванията американският президент Джо Байдън да повиши значително данъците за богатите заради инвестициите в области като образование и грижи за децата. Освен всичко друго, данъкът върху капиталовата печалба за граждани с годишен доход над един милион щатски долара трябва да бъде почти удвоен до 39,6%. Така цената на биткойн достигна края на седмицата 50 075 за долар, като най-ниските нива през седмицата бяха около 48 596 щатски долара. Опасенията от увеличаването на данъците не натежа единствено на притежателите на криптовалути, според експерти активите с най-големи ръстове ще бъдат най-изложени на разпродажби.

Европейските индекси завършват седмицата с понижение, въпреки излезлите в края на седмицата положителни данни за развитието на европейската икономика. Секторът на услугите в еврозоната отчита ръст през април за пръв път от осем месеца насам. Този сектор

беше най-тежко ударен от пандемията от COVID-19

през последните месеци. Производството в региона бележи най-силен ръст от над две десетилетия насам. Новите поръчки към двата сектора се повишават до най-високите нива от 2018 г. насам. Временна подкрепа на пазарите се оказа и изявлението на Кристин Лагард, че Европейската централна банка ще продължи да купува облигации с ускорени темпове.

Програмата за спешни покупки по време на пандемия, чиято стойност е 1,850 трилиона евро, ще се запази до март следващата година, или толкова дълго, колкото е необходимо до края на пандемията от коронавирус. ЕЦБ с внимание следи и обменния курс на еврото, тъй като той има пряко отношение към нивото на инфлацията в страните от валутния съюз. Лагард призова за по-голяма гъвкавост за приемане на пакета за собствените ресурси, откъдето трябва да се финансира възстановителният план.

След три поредни дни на покачване основните български индекси отбелязаха понижения в края на седмицата. Лидер в покачването тази седмица бяха акциите на к.к. Албена АД с 8% и цена 32,40 лв. за акция и Трейс груп холд АД-София 6,32%. Най-голямо е понижението при Софарма трейдинг АД-София - 7.69%, и Сирма Груп Холдинг АД-София. Трета по седмичен спад е ПИБ АД, но за разлика от предходните две компании нейните акции са със спад от 25,46% от началото на годината.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
златар

златар

26.04.2021 | 16:16

Ами тогава какво си си притеснил.Не си знаеш броя на кюлчетата.

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?