46

Борсов коментар: Златото отново заблестя след срива на банковите акции и петрола

Автор: Ивайло Андонов, директор на инвестиционна компания ЕЛАНА - клон Пловдив. Притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

 

Капиталовите и стоковите пазари изпратиха една бурна седмица, белязана от разрастващата се криза в банковия сектор и заплаха от все по-близка рецесия. Повечето от европейските и щатските основни индекси отбелязаха седмични загуби. Изключение направи технологичният  Nasdaq, който завърши на зелено с почти 4 на сто. На плюс  е и S&P 500, записвайки седмичен ръст от 1,2%.

Всичко започна с колапса на щатските  Silicon Valley Bank и  Signature Bank през по-миналия уикенд.  Изглежда, страховете от банковата зараза бяха разсеяни във вторник, когато  президентът на САЩ Джо Байдън и други глобални политици обещаха, че кризата ще бъде овладяна. Но точно тогава на Стария континент изплуваха

проблемите около най-голямата швейцарска банка Credit Suisse.

Акциите на Credit Suisse се сринаха до рекордно ниско ниво, след като основният <210> акционер Saudi National Bank изключи предоставянето на по-голяма финансова инжекция. Изявленията на един от основните саудитски акционери предизвикаха хаос в базираната в Цюрих банкова институция. Последният бе изключил възможността да увеличи дела си в Credit Suisse по регулаторни причини. Цената на акциите в сряда се  сринаха  с 31%. Все пак загубите към края на седмицата бяха ограничени и цената на дяловете се повиши, след като от Швейцарската национална банка (SNB) предоставиха заеми в  размер до 50 млрд. швейцарски франка. Разпродажбата засегна цялата европейска банкова индустрия. Акциите на немските Commerzbank и Deutsche Bank  регистрираха седмични спадове от около  осем процента. Френските банки също бяха подложени на голям натиск. Книжата на Société Générale и BNP изгубиха по около 10%.

Сред печелившите компании през седмицата се наредиха  FedEx Corp (+8,0%),

след повишаване на прогнозата си за текущата фискална година. Акциите на  Meta Platforms Inc се  повишиха с 9%, след като обяви, че съкращава още 10 000 служители. Amazon и Alphabet, считани за особено чувствителни към лихвените проценти, се повишиха с около 4%, след като все повече инвеститори смятат, че ФЕД ще преосмисли политиката си за вдигане на основната лихва.

Опасенията, обхванали  банковия сектор, доведоха до рязко понижение на цената на петрола. И двата основни сорта петрол претърпяха седмични загуби от над 10%.

Сортът Brent падна с почти 12% през седмицата,

най-големият му седмичен спад от декември насам. Фючърсите за лекия американски WTI паднаха с 13%. При затварянето в петък фючърсите върху Brent се котираха за $72,40 за барел. West Texas Intermediate затвори на ниво 66,70 долара. Анализатори смятат, че спадът на WTI до нивата  от декември 2021 г. може да накара правителството на САЩ да започне да презарежда своя стратегически петролен резерв, повишавайки търсенето. Подкрепа на цените е и  възстановяването на търсенето в Китай. 

Цената на благородния метал се повиши рязко на фона на нестабилните фондови пазари. Стойността на една тройунция в края на седмицата  достига 1993 долара. Това е най-високото ниво от април 2022 година.  За седмицата увеличението на цената на фючърсите върху златото  е почти 6%.

 * Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
dimitar

dimitar

21.03.2023 | 17:09

оферта за личен и професионален заем Ние сме финансова кредитна институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Предлагаме много изгодни кредитни услуги от 5 000 евро до 500 000 евро за лични нужди и инвестиции в малки и средни предприятия. лихвен процент от 2,5% годишно със срок на погасяване от 1 до 25 години. моля свържете се с нас за всички ваши нужди на: Имейл: [email protected] WhatsApp: 0033 745 503 314

Отговори
0 0
Криптоманиак

Криптоманиак

21.03.2023 | 11:58

И биткойн също отново заблестя : bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 1
Западняк

Западняк

21.03.2023 | 02:23

“… проблемите около най-голямата швейцарска банка Credit Suisse.” Credit Suisse винаги е била номер 2 след UBS. “Директорът” с 20 години опит би трябвало да знае този факт. Много всезнайковци са на принципа “fake it until you make it” (претендирай че знаеш, докато успееш).

Отговори
1 0
Краварски Идио.ти! Мръсни агресори. Лъжци!

Краварски Идио.ти! Мръсни агресори. Лъжци!

20.03.2023 | 23:47

Унищожават Европа и света!

Отговори
2 1
Западняк

Западняк

21.03.2023 | 02:26

Ти поне няма защо да се притесняваш - България не може да бъде унищожена повече от това което е. Живей си в кочината без каквито и да било притеснения.

Отговори
1 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?