44

Борсов коментар: Златото отново блести, цената достигна нов исторически връх

Ивайло Андонов - директор на Инвестиционен център  ЕЛАНА-Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Уолстрийт започна второто тримесечие с понижения. Съмненията, че Федералният резерв на САЩ ще отложи планираното понижение на лихвите през юни помрачиха настроението на инвеститорите. В началото на седмицата от управата на ФЕД открито заявиха, че „няма спешност за намаляване на лихвите“, тъй като инфлацията все още е над целта на централната банка от 2 на сто. Допълнително повишаващите се цени на петрола породиха опасения, че по-високите цени на енергоносителите ще допринесат допълнително за ускоряване на инфлацията.

За петте сесии широкият S&P 500 се понижи с 0.95 %. За същия период Dow Jones  загуби  2.25 %, а Nasdaq е на червено с 0.8 %. В четвъртък Dow отписа около 530 пункта, което е най-лошото му дневно представяне от една година насам. В Европа STOXX600 е на минус 1,2 на сто. Бенчмарк индексите във всички големи европейски икономики като Германия, Франция, Италия и Испания паднаха между 1 и 2 на сто.

Levi Strauss скочи с 12%, след като търговецът на дребно повиши годишната си прогноза за печалба, позовавайки се на скорошни икономии на разходи от съкращения на работни места. Акциите на компанията за мода PVH Corp. се сринаха с 22 на сто. Компанията, която притежава марките Tommy Hilfiger и Calvin Klein, заявиха, че очакват приходите за настоящата година да се свият с между 6 и 7 процента спрямо ръст от 2% през 2023 г. Това бе и най-големият срив на модния гигант след черния петък от 1987 г. Дяловете на дружеството за социални медии на Доналд Тръмп - Trump Media & Technology Group (ТMTG), също впечатли с дневната си загуба от над 20%. Това се случи след разкрития за милиони загуби. Акциите се повишиха при дебюта си на 26 март и затвориха на близо 58 долара за акция поради ентусиазма на купувачите на дребно, включително поддръжниците на Тръмп - вероятния кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г. Но оповестяването на загубите в понеделник обърна тази тенденция, изпращайки акциите надолу с 13,30 долара.

При пика на акциите делът на Тръмп бе повече от 6 милиарда долара, но след разпродажбата е оценен на около 3,8 милиарда долара. 

Тeslа също изгуби около 6 на сто при отчета за брой доставени електромобили през първото тримесечие. Компанията, ръководена от Илън Мъск, отчете общи доставки  от 386 хил. срещу очакванията от над 450 хиляди. Допълнително от Тeslа обявиха и че ще намалят цената на някои от своите SUV модели Y с около 5000 долара. Пазарната капитализация на Тeslа вече е надолу с повече от 33% от началото на  тази година.

Спот цената на златото отбеляза нов исторически връх от 2305 долара за унция. Фючърсите, изтичащи през юни, също достигнаха до рекордните 2349 долара за унция. От началото на 2024 г. общият ръст вече е 12% Причините за рекордите при благородния метал са геополитическото напрежение в Близкия изток, конфликтът между Русия и Украйна и опустошителното земетресение в Тайван.

Златото продължава да е безопасно убежище

във времена на несигурност. Резките спадове на долара също са благоприятни за възходящото му движение.

Суровият петрол поскъпна рязко през изминалата седмица, като цената на американския сорт WTI надхвърли 86 долара за барел и достигна най-високото си ниво от октомври насам. Сортът Brent, от своя страна, добави 4 на сто - до нива при затварянето в петък от 91 долара за барел. Размяната на заплахи между Иран и Израел и перспективата за по-чести прекъсвания на доставките на петрол тласнаха цените на черното злато до  петмесечни върхове. 

*Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?