46
Следвайте ни

Борсов коментар: Засилен интерес към БГ пазара за растеж на БФБ

viber icon

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество "Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД 

Лихвите и инфлацията отново бяха основна тема през седмицата, след като големите централни банки дадоха разнопосочни сигнали на пазарите. На свое заседание Федералният резерв на САЩ реши, чe инфлацията вече не е временно явление, и промени политиката си, като ускори намаляването на месечните покупки на активи от януари. Очакванията са те да бъдат прекратени до края на март. Решението е, че към момента лихвените нива няма да бъдат увеличени. Същевременно Английската централна банка стана първата от по-големите централни банки, които повишават лихвения процент oт 0.1 нa 0.25%. Според Πapичния кoмитeт инфлационният натиск може да е дълготраен и трябва да се вземат мерки, въпреки че новият вариант на СОVІD-19 завладява Великобритания. Единствено Европейската централна банка 

 продължава с твърденията си, че инфлацията е временно явление

и няма да има дългосрочен ефект. Решението й е да запази ключовите лихви непроменени и да прекрати програмата си за спешно изкупуване на облигации след три месеца. За разлика от ФЕД обаче, ЕЦБ ще продължи да купува облигации поне до края на следващата година.

След решението на ФЕД, Dow Jones Industrial Average се повиши със 117 пункта, или 0,3%,  S&P 500 се повиши с 0,2%, докато Nasdaq Composite се понижи с 0,3%. Европейските фондови пазари се търгуваха рязко на по-високи нива в четвъртък, DAX в Германия се търгува с 1,8% по-високо, CAC 40 във Франция се повиши с 1,5%, а британският FTSE 100 се покачи с 1,1%. Впоследствие всички пазари върнаха стойностите си обратно, притеснени от данните за разпространението на варианта Омникрон и затягането на паричната политика.

Криптовалутите, които се търгуваха на отрицателна територия, също реагираха на решението на ФЕД и започнаха рязко покачване като Биткойн достигна $49,500, но 

 в края на седмицата цените на криптовалутите отново обърнаха тренда си и започнаха пореден спад.

 Интересно е да се отчете фактът, че председателят на ФЕД отбеляза, че не вижда Биткойн и криптовалутите да представляват заплаха за стабилността на финансовата система на САЩ, като добави, че стабилните монети (Stablecoin) представляват интерес за централната банка, тъй като “могат да бъдат полезни”.

Без да реагира на съобщенията на големите централни банки, българският пазар на акции ясно показа, че една от причините да е слабо развит към момента е липсата на нови и иновативни емитенти. Първото доказателство за това е, че всичките предложени от "Смарт Органик" АД -  

310 хил. акции са продадени при най-високата обявена цена

- 18.90 лв. Второто доказателство е четирикратното презаписване на предлагания капитал при IPO-то на "Дронамикс Кепитъл" и единадесеткратното презаписване при HR Capital. Другата положителна тенденция, която се забелязва на пазара за растеж BEAM, е броят на участниците и съответно акционерите в тези първични публични предлагания, който брой почти се удвоява. При "Смарт Органик" АД те са 572 броя, а при "Дронамикс Кепитъл" - 1028 броя.

Увеличение се наблюдава и при оборота на борсата, който е нараснал с 47,3% до 65,32 милиона лева през ноември, спрямо предишния месец. На годишна база оборотът се увеличава с 44.5%.

През седмицата три от четирите индекса на БФБ завършиха седмицата с минимални увеличения, като при Sofix увеличението беше най-голямо с +2,11%, дължащо се на включените в него три компании лидери в покачването, а именно "Индустриален Холдинг България" АД-София с + 10.58%, "Доверие Обединен Холдинг" АД-София с + 4.48% и "Монбат" АД-София с +3.51%.

* Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?