Следвайте ни

Борсов коментар: Уолстрийт празнува, пазарите изригнаха

viber icon

Ивайло Андонов, Директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания

Авторът притежава над 20 годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Невероятна и неочаквано добра откъм печалби бе седмицата за инвестиралите в акции, петрол, злато и сребро. Европейските  и американските основни индекси успяха  да отбележат  най-доброто си представяне от април тази година. Само за седмица S&P500 и Dow Jones добавиха солидни ръстове от над  6%. Технологичният NASDAQ е отличникът с 9%, като  от началото на годината  положителният резултат е вече 32%. Германският DAX30  е нагоре с 8.60%, с почти същия процент седмично повишение е и френският CAС40.

Противно на повечето анализатори, които очакваха, че евентуални неясноти и забавяне около изборите за президент на САЩ ще натежат на пазарите, се случи точно обратното. Несбъдналата се „синя вълна“ и все по-голямата вероятност републиканците да контролират Сената се  оказаха огромен импулс за щурма на биковете. В САЩ бъдещите монетарни политики и новите пакети от икономически стимули зависят до голяма степен от решенията на Сената. Това е и причината трейдърите за момента да игнорират президентската надпревара и да се фокусират върху тази институция. 

Ралито на световните капиталови пазари започна

още в началото на предходната седмица. Американските и европейските пазари направиха солидни ръстове при старта на търговията с около 2% до 2,5%. Добрите отчети за отминалото тримесечие на водещите световни публично търгувани компании подкрепиха зелената вълна.  Единствено губещи бяха дяловете на китайския гигант Alibaba. Акциите на компанията при търговията й на  борсата в Ню Йорк се сринаха със 7,3%. Причината: спряното от китайските власти първично публично предлагане IPO на Ant . Очакваше се листването на борсите да донесе за компанията майка /Alibaba/ 35 млрд. долара и да подобри рекорда за  най-голямото IPO в света. Отново секторът на технологичните компании и най-вече  Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft и Apple изведоха пазара във вторник и сряда рязко нагоре. В дните от седмицата акциите на технологичните гиганти добавяха средни ръстове от над 2-3%.

 Общото седмично повишение  в цената на книжата на Facebook надхвърли 11%. Тези на Amazon, Microsoft и Apple прибавиха  по 9%, докато акциите на Netflix поскъпнаха с 8,2 на сто. Настроението на пазара бе приповдигнато и в четвъртък.

Qualcomm изстреля цените на акциите си с над 14%,

което подобри  очакваните резултати. Преди изборите трейдърите се опасяваха, че евентуална победа на демократите в Сената и Байдън на президентския пост може да донесат по-високи данъци, които биха засегнали особено технологичните акции. Засега този вариант изглежда наполовина по-малко вероятен, което успокоява участниците на пазарите. Технологичният сектор с добрата си 

възвръщаемост и бъдещи перспективи се явява като остров на спокойствието в момент на политическа несигурност. Друг неочакван победител през седмицата  бяха акциите на канабис производителите. Лидерите на индустрията ликуваха, след като

марихуаната беше легализирана във всички пет щата,

които бяха включили  въпроса в гласуването във вторник. Книжата на една от най- търгуваните Aurora Cannabis се изстреляха с над 40%. Акциите на Tilray добавиха 33%, OrganiGram се повишиха с 16%, докато Aphria и Canopy Growth поскъпнаха с по 14 на сто.

В четвъртък златото достигна най-високо ниво от 21 септември, след като доларът поевтиня  поради потенциалната победа на Джо Байдън в изборите. Котировките при спот златото се повишиха до 1947.16 долара  за тройунция. Среброто също записа отлична седмица и достигна ниво от 25,35 долара за унция.

Петролът нарасна с над 4%, след като САЩ публикува данни за рязко понижение на запасите от петрол. Brent се повиши с до 40.63 долара  за барел, докато лекият  WTI се установи на ниво от  39.15 долара за барел. Все пак бъдещото увеличение на цените на петрола е несигурно. Програмата на Джо Байдън е фокусирана върху възобновяемите енергийни източници и евентуалната му победа се оценява от анализаторите като негативна за пазара на черно злато.

 

Българска фондова борса отчете вяла търговия 

Българският капиталов пазар за поредна седмица остана неподвластен на еуфоричните настроения навън. Вялата търговия и слаби обороти не успяха да раздвижат индексите. Добрата новина е стартът на нова инициатива от Българска фондова борса и Министерство на финансите, подкрепена от инвестиционните посредници. Програмата beamUp lab  е за стимулиране и насърчаване на растежа на български стартъпи, малки и средни компании чрез листване на борсата ни. В процеса на селекция от 1500 компании са набелязани 20, с които чрез бъдещо листване ще се опита да се съживи пазарът ни.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?