Следвайте ни

Борсов коментар: "Трейс Груп Холд" даде заден ход и загуби цена на акциите

viber icon

Автор Велизар Фурлански

Най-интересното от иначе монотонния август за българския капиталов пазар бе входирането на търгово предложение за изкупуване на акциите на миноритарните акционери. Както отбелязахме миналата седмица, след връщането за корекция на търговото от КФН търговият предложител имаше два варианта - да поправи грешките и да входира отначало или да се откаже. След връщането от КФН инвеститорите на пазара бяха оптимисти, че мажоритарният акционер ще завиши цената и ще има търгово на доста по-висока цена от 3,80.

Това изстреля акциите на строителния холдинг „Трейс Груп Холд“ до 4,20 за брой

Лошата новина обаче попари инвеститорите в сряда (12.08), когато от дружеството уведомиха, че мажоритарният акционер се е отказал да коригира и входира ново търгово. Цената на акциите бързо отрази новината и до следобед Трейс вече бе в диапазона 3,60-3,80 лв. - над 10% спад. Търсейки причините за тези действия от търговия предложител, можем да стигнем до два логични извода - или в момента не разполага с достатъчно парични средства, че да предложи по-висока цена, или не вярва, че компанията струва повече.

Ако реалността съвпада с втория сценарий, това не говори никак добре нито за самото дружество, нито за мажоритарния акционер. Така или иначе цялата сага бе полезна за борсата ни, като търговията с акции на Трейс се увеличи значително в седмиците, в които излизаха тези новини.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ насрочи годишното си общо събрание за 28.09.2020 г., където освен регулярните точки ще има и гласуването на дивидента в размер на 12,4 стотинки - основното нещо, което вълнува миноритарните акционери. Друго дружество на родната ни борса проведе общо събрание в четвъртък (13.08), на което беше гласуван дивидент в размер на 7,14 лв. за акция. „Каучук“ АД може да се похвали с редовни дивиденти в последните три години. С дивидента за 2019 година компанията ще е изплатила близо 21 лева на акция за три години (5,3 през 2018, 8,5 през 2019 и 7,14 през 2020 г.). Миналия петък „Каучук“ АД се търгуваше на цени около 50 лв. на акция. При тази цена

дивидентната доходност от компанията е впечатляващите 14,3%.

Недостатък е твърде малката ликвидност на акциите и големият спред между цените купува и продава. Другото дивидентно дружество на БФБ - „София Комерс Заложни Къщи“, ще проведе събранието си този четвъртък. Освен класическия вече години наред дивидент акционерите ще гласуват и по точка за продължаване на процедурата по обратно изкупуване на акции. По-рано през годината дружеството изкупи почти 3% от капитала си.

Ценните метали като злато и сребро се превърнаха в истински хит на пазара през последните пет-шест месеца. По традиция инвеститорите използват подобен тип инвестиции да диверсифицират портфейлите си и да сложат част от парите си в

убежища срещу рязък спад на пазара

или бързо подемане на инфлацията. Така завишеното търсене на злато и сребро направи представянето на двата актива далеч по-добро от повечето финансови инструменти с 26% ръст за златото и 47% ръст за среброто от началото на годината. И докато златото е далеч по-ниско волатилният актив, този ръст при среброто идва след истинско влакче на ужасите, при което единия ден поскъпваш с 6%, а на другия падаш с 3%. Явно след твърде бързото покачване и на двата метала много инвеститори решиха да прибират натрупаните печалби и във вторник видяхме истински сблъсък, в който среброто падна с почти 11% само за ден. Все пак това не следва да притеснява дългосрочните инвеститори или тези, които ползват позицията за хедж, а само спекулантите с висок ливъридж.

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?