Следвайте ни

"Тесла" задмина "Фолксваген" по пазарна капитализация

viber icon

Най-различни са представите на инвеститорите, когато стане дума за надценени компании. Тесла по всяка вероятност е една от тези компании, за които здравият разум не може да даде логично обяснение относно оценката й. Точно преди шест месеца цената за акция на производителя на електрически автомобили бе 228 долара. В четвъртък Тесла затвори на цена от 572,20 долара. Ръст от 151% подреди дружеството сред най-поскъпващите от индекса NASDAQ 100. Капитализацията на Тесла е над 100 млрд. долара, което я подрежда на второ място от автомобилопроизводителите, след Тойота. Японският гигант струва почти 200 млрд. долара. Следващите три места са заети от Фолксваген, Даимлер и Дженеръл Моторс със съответно 98, 52 и 50 млрд. долара капитализации.

Интересното е какво стои зад оценката на Тесла

от 100 млрд. и защо инвеститорите смятат, че Тесла струва повече от Фолксваген. Най-вероятно Тесла продава повече автомобили и прави доста по-големи печалби. През 2019 година калифорнийската компания е продала около 367 500 коли, според информация, която са разкрили пред обществеността. Фолксваген все още не са разкрили точния брой продажби за 2019 година, но са обявили, че са успели да продадат малко повече автомобили от 2018 година. През 2018 година компанията, която притежава брандовете Skoda, VW, Audi, Seat, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Scania и Man, е продала 10,8 млн. моторни превозни средства. Това е 30 пъти повече от Тесла. Може би Тесла успява да печели много повече пари от всеки продаден автомобил, което й позволява да

генерира големи печалби дори и с по-скромни продажби.

Тъй като резултатите за цялата 2019 година все още не са публикувани, ще разгледаме отчетите за 2018 година, както и за първите 9 месеца на 2019-а. Започвайки от Фолксваген, разбираме, че печалбата за 2018-а е в размер на 11,83 млрд евро, а тази за периода ​януари ​- септември 2019-а ​- 11,07 млрд. евро. За втората най-скъпа автомобилна компания в света нещата не стоят точно така. Малка подробност е, че Тесла до момента никога не е имала година, в която да отбележи печалба, а само отделни тримесечия. Резултат​ът за 2018 г. е загуба в размер на 976 млн. долара. За деветте месеца на 2019-а загубата е подобна ​- 967 млн. долара. Изводът е, че една от най-големите компании в сектора всъщност никога не е била печеливша.

Логичният въпрос е кой тогава купува акции

на Тесла на тези цени? Отговорът със сигурност не може да е еднозначен, но е ясно, че това са или хора, които много вярват в бъдещето на Тесла (което силно се надявам да е светло), или хора, които не са много наясно с това какво правят. Разбира се, има и положителни новини около Тесла, като първите коли, произведени в завода им в Китай, и финализирането на сделка за място, където Тесла ще построй третия си завод - в Германия, източно от Берлин. Тенденцията е ясна, всички автомобилопроизводители ще трябва да се насочват към електрически коли, почти всички компании на пазара вече са направили и съществени инвестиции, за да може това да започне да се случва. Тесла, изглежда, е отправната точка за момента. Доколко останалите ще наваксат, ще разберем много скоро.

Автор: Велизар Фурлански, сертифициран брокер на ценни книжа

*Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

polkmjn

29.01.2020 | 09:58

ГОТОВО МОЕТО ТЕСТИМОНИ, ДОБРИЯ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА България ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ ЗАЕМ, ЗА ДА КУПИТЕ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОЗВАНЕНА фирма за градска банка. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ. ([email protected]) Казвам се Катица Аз съм от българия Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми беше изгубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, аз кандидатствах с тях на имейл: ([email protected]) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат  ([email protected]) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени както мина. Бързо се свържете ([email protected]) днес и вземете заема от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се обърнете към фирмата на градската банка за заема, защото получих заема успешно от тази компания без стрес.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?