Следвайте ни

Борсов коментар: Търговските банки останаха с орязани приходи

viber icon

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИ
Риск Мениджър Инвестиционен посредник
Юг Маркет АД

Със сигурност можем да кажем, че последната седмица на юли е най-натоварена от гледна точка на публикуване на финансови отчети за второто тримесечие на европейските компании. Така изминалата седмица донесе множество положителни и отрицателни изненади за инвеститорите на капиталовите пазари. Най-динамичните сектори като автомобилостроенето, банките и енергийните компании бяха сред най-активните в представяне на резултати. Във вторник Нисан и PSA (компанията, в която са събрани Пежо, Ситроен и Опел) публикуваха тотално различни резултати. PSA бяха доста оптимистично настроени с прогноза за нормално възстановяване на автоиндустрията и посочиха, че дори са успели да постигнат

печалба през второто тримесечие на 2020 г.

Нещо, което е изключително трудно за подобен тип компании в настоящата икономическа обстановка. Това се потвърди от резултата на Нисан, които обявиха, че очакват голяма загуба през годината и това ще доведе до втора поредна година с много слабо представяне на втория най-голям японски производител. В четвъртък и съдружника на Нисан, Рено представи доста по-лош отчет от очакванията на пазара, което изпрати акцията близо 10% надолу. Дори без да се отчита ефектът на Нисан в отчета на Рено, загубата за първите шест месеца надхвърля 2 млрд. евро. Фолксваген беше другия гигант, които разочарова пазара със значителен спад на печалбата и намаляване на дивидента, който самата компания беше заявила, че ще изплати.

Финансовите банкови дружества са други типично циклични позиции, които се

представят зле при лошо стечение на икономическите събития.

Най-пострадали са търговските банки, които разчитат основно на лихвения марж (разликата между лихвата, която дават на депозантите, и лихвата, която изискват от кредитополучателите), и на приходи от такси. След като започна ковид процесът в края на февруари, централните банки, които имаха полезен ход, масово намаляваха основните лихвени проценти и това допълнително притисна банките, които разчитат на лихвен доход. Отделно

масовата изолация и опитите на хората да ограничат присъствието си

в публични пространства намали приходите от такси. Много банки избраха и по-социална политика, според която намалиха таксите за електронните разплащания, за да поощрят хората да не използват кеш и да се ограничи разпространението на вируса. Така търговските банки останаха със значително орязани приходи. Като допълним и значителните провизии за лоши кредити, които трябваше да направят, загубите станаха почти неизбежни. Разбира се, дружествата с по-голям дял на инвестиционното банкиране се справиха много по-добре. Точно такъв беше случаят в Щатите, където "Голдман Сакс" имаха най-добър отчет измежду конкурентите си. В Европа БНП Париба беше приятната изненада след отчета си в петък, благодарение основно на инвестиционния си отдел. Втората най-голяма банка в Европейския съюз по капитализация "Банка Сантандер", разочарова акционерите си с големи обезценки. Напълно логично, това се отрази и в цената на акция, като за последните три дни на седмицата "Сантандер" загуби над 10% от стойността си.

Много силно представяне показват тютюневите компании. Трите най-важни корпорации - "Филип Морис", "Алтрия" и "Бритиш Американ Табако", публикуваха завидни отчети, което за пореден път доказва независимостта на тези дружества от бизнес цикъла. За момента доста успешно тези компании демонстрират способността да увеличават цените на продуктите си и да компенсират дългосрочния тренд на намаляваща консумация.

* Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?