Следвайте ни

Борсов коментар: Срив при китайските технологични гиганти, спад и при петрола

viber icon

Автор: Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания

Изминалата седмица стартира с нови върхове за Уолстрийт. В понеделник Dow Jones Industrial Average и S&P 500 записаха нови рекордни нива. Широкият измерител S&P500 подпечата рекорда си с удвояване на нивото си спрямо пандемичното дъно от 23 март 2020 г. За година и половина S&P500 успя да постигне точно 100% доходност. Настоящото рали е най-бързото удвояване на „бичи“ пазар спрямо достигнато дъно от периода на Втората световна война насам.

През по-голямата част от месеците юли и август основните щатски индекси достигнаха новите рекорди благодарение на силните корпоративни отчети и добри макроикономически данни. S&P500 е завършвал на рекорден връх 49 пъти тази година от общо 156 борсови дни, или в 3% от дните - най-честото затваряне на историческо високо ниво от 1950 г. насам. Сесията във вторник обаче сложи край на тази серия. Изненадващо слабите данни от важния сектор на търговията на дребно и нарастващият брой случаи на коронавируса оказаха натиск върху цените на акциите до края на седмицата.

Допълнително над пазара натежаха очакванията за по скорошно премахване на стимулите за икономиката от страна на ФЕД. В сряда

анализаторите от Goldman Sachs понижиха прогнозите си за икономическия растеж в САЩ

през настоящото тримесечие до 5,5% спрямо 9%, което също увеличи негативните нагласи. Логично технологичният, енергийният и банков сектор записаха най-големите понижения.

Губещи през седмицата бяха и компаниите от автомобилният сектор. BMW AG, Daimler, Volkswagen и Toyota Motor Corp загубиха над 7% от капитализацията си. Основната причина бе проблемът с доставките на чипове, необходими за производството. Автомобилната индустрия в момента е изправена пред невъзможност да отговори на засиленото търсене на превозни средства. В същото време задръстванията по пристанищата и затруднената логистика  добавят още напрежение към ситуацията. По-рано през седмицата от Toyota предупредиха, че недостигът на чипове ще принуди концерна да намали своето световно производство за септември с 40% от първоначалните планове. В началото Toyota предвиждаше да произведе през месеца 900 хил. автомобила, но този брой бе намален до около 500 хил. превозни средства.

От Volkswagen заявиха за намаляване на производството, но също, че и очакват ситуацията да се подобри до края на годината. Японският Nissan съобщиха, че спират работата в своя завод за сглобяване на автомобили в Смирна, Тенеси, поради недостига на полупроводници. Най-големият автомобилен концерн в САЩ General Motors започна в началото на август да коригира производството на пикапи в три от своите заводи в Северна Америка. Honda Motor също ограничи производството в някои фабрики, въпреки че не планира цялостно спиране.

Търгуваните в САЩ китайски акции отново бяха разпродавани от трейдърите. Причината - най-голямата китайска институция за пазарни регулации представи поредица нови правила, които целят да предотвратят нерегламентирана онлайн конкуренция. След десетилетие, в което технологичният сектор в азиатската страна се радваше инвеститорски бум, от няколко месеца

правителството на Пекин затяга правилата и повишава регулациите за технологичния сектор

в страната. Nasdaq Golden Dragon China Index, който следи 98 от най-големите търгувани в САЩ китайски корпорации, се понижи с 11,5% Спадът се води от технологични гиганти като Alibaba Group Holding, JD.comq и Baidu, всички от които поевтиняваха с между 9 и 14%. Big digital и Bilibili са на червено с около 15%. От началото на годината срива на цената на Alibaba е вече цели 31%.

Цената на петрола се понижи в четири от петте работни сесии, достигайки най-ниското си ниво от месец май насам. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  поевтиняха с над 5% до 63,20 долара за барел, най-ниското ниво от 21 май. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, отбелязаха спад до 66,20 долара на барел. Както WTI, така и Брент регистрират най-дългата си поредица от губещи сесии от февруари 2020 г. насам. Основен фактор, който повлия за спада на цените на суровините, е ръстът на щатския долар, който достигна 10-месечен връх. Фючърси върху златото при затварянето в петък се търгуваха на цена 1780 долара за тройунция.

Индексите на Българската фондова борса приключиха с леки понижения на седмична база. Водещият бенчмарк SOFIX отчете спад с малко над 1%. С най-голям ръст от ликвидните дружествата бяха Индустриален холдинг България АД и ПИБ АД, съответно на зелена територия с 12% и 8%. С най-голяма „заслуга“ за спада на SOFIX бе загубата при „Доверие Обединен холдинг“. Пазарната оценка на холдинга се понижи с 6%. Въпреки моментната корекция, индексът на сините чипове продължава силното си представяне. От началото на годината ръстът е около 29%.

----------------------------------------------- 

*Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?