3906

Борсов коментар: Срив при цената на златото, петролът също е надолу

Автор на текста: Ивайло Андонов

 

Основното събитие на Уолстрийт, което следиха инвеститорите през изминалата  седмица, бе тримесечният  отчет за приходите и печалбата на техонологичния гигант  Nvidia. По-добрите от очакванията резултати впечатлиха трейдърите, добавяйки  свежо гориво към ралито на фондовия пазар и най-вече към индекса Nasdaq. Позитивизмът около отчетите на  Nvidia надделя над страховете, че Федералният резерв на САЩ ще забави намаляването на лихвените проценти и това бе причината Nasdaq да затвори в петък с рекорден връх от 16 920 пункта, или седмичен ръст от 1,4 на сто  За петте сесии S&P 500 се повиши с минималните 0,03%. В същото време Dow загуби 2,3 на сто, отбелязвайки първата си негативна седмица от пет такива насам.

 


През първото фискално тримесечие приходите на Nvidia са се утроили до 26 млрд. долараи печалба 6,12 долара на акция. Анализаторите прогнозираха приходи от около 24,7 млрд. долара и печалба от 5,65 долара на акция. Nvidia също така обяви сплит на акциите десет към едно от 7 юни, за да направи собствеността върху акциите си по-достъпна за служители и новите акционери. След отчета акциите на Nvidia скочиха с впечатляващите 15 на сто до 1064 щатски долара за брой, достигайки връх над психологически важната граница от $1000 и добавяйки нови около $150 милиарда към стойността си. Доминирайки повече от 80% от пазара за AI чипове, Nvidia стои в уникална позиция както като най-големия фактор, така и като бенефициент на нарастващото развитие на AI.

 

Nvidia е лидер в технологиите за чипове, особено графичните процесори (GPU) за захранване на взискателни визуални ефекти в игри, професионален дизайн и AI приложения. Те също така отговарят на нарастващите нужди на автомобилната индустрия със специализирани чипове за автономни превозни средства и усъвършенствани системи за подпомагане на водача. Следвайки резултатите на Nvidia, дяловете на конкурентните  производители на чипове Advanced Micro Devicesи и Broadcom, свързани с AI, също завършиха седмицата на зелена територия. Акциите на Deckers Outdoo скочиха с над 13%, след като търговецът на спортни обувки отчете силен тримесечен ръст на продажбите, стимулиран от търсенето на неговите марки HOKA и UGG.

 


Сред губещите се наредиха компании като Palo Alto Networks, чийто акции паднаха, след като  фирмата за киберсигурност разочарова с резултатите си.

 

Акциите на Lululemon Athletic намаляха със 7%, след като търговецът на спортни облекла обяви напускането на главния си продуктов директор. Същата бе и причина за загубата на капитализация при  Abrdn. Американският производител на самолети Boing прогнозира отрицателен свободен паричен поток през 2024 г. и това срина цената му с над 7 на сто.

 


Водещият индекс на борсата в Китай Shanghay Composite се оцвети в червено, прекъсвайки неколкомесечното си възстановяване. Загубите бяха предизвикани от подновените опасения относно търговската война със САЩ. През седмицата администрацията на президента Джо Байдън заяви, че ще наложи нови мита върху китайски внос на стойност около 18 милиарда долара от 1 август. Митата са насочени към ключови сектори, включително електрическите превозни средства и полупроводници.

 

Пекин отвърна на вдигането на митата, като забрани търговските дейности на големи американски компании, свързани с Китай, както и доставката на оръжия за Тайван. Негативните настроения на външните инвеститори в Китай също бяха засилени от провеждането на военни учения на страната близо до Тайван, което евентуално може да покачи  напрежението в региона.

 


 Опасенията за по-високи и за по-дълъг период лихвени проценти в САЩ изтеглиха жълтия метал от рекордно високите нива от началото на месеца. Страховете относно лихвените проценти повишиха щатския долар спрямо основната кошница от другите валути и това също натежа върху цените на металите като цяло. Спад имаше при среброто и медта. Сумарно за седмицата златото загуби 3,4 на сто от цената си до нива от 2335 долара за унция.

 


И двата сорта петрол отбелязаха седмични загуби между 2,1 и  2,8 на сто.  Brent беше на най-ниското си ниво от два месеца, докато лекият WTI регистрира тримесечно дъно. Притесненията относно лихвената политика на Федералния резерв и ръста на запасите от суров петрол в САЩ бяха основната причина за по-ниските цени. По-високите лихвени проценти увеличават цената на заемите, което може да забави икономическата активност и да намали търсенето на петрол. Пазарът очаква ключовата среща на 2 юни на групата производители ОПЕК+, включваща Организацията на страните, износителки на петрол, и нейните съюзници. Там трябва да се вземе решение за удължаване на доброволното съкращаване на добива на петрол от 2,2 милиона барела на ден.

 

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?